ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Στυτική δυσλειτουργία: Ποιας βιταμίνης η έλλειψη αυξάνει τον κίνδυνο

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η πιο σημαντική διαταραχή της σεξουαλικότητας στον άνδρα και επηρεάζει σημαντικά τη ζωή του και τη σχέση του με τη σύντροφό του.

Στυτική δυσλειτουργία: Ποιας βιταμίνης η έλλειψη αυξάνει τον κίνδυνο

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή/και διατήρηση στύσης, ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης.

Τα οργανικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας διακρίνονται σε αγγειακά, νευρογενή, ορμονικά, ανατομικά ή οφειλόμενα σε φάρμακα και ουσίες.

Νέα έρευνα συμπεραίνει πως ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνει λόγω έλλειψης βιταμίνης D.

Οι ερευνητές εξέτασαν 143 άντρες με διαφορετικού βαθμού στυτική δυσλειτουργία και διαπίστωσαν πως περίπου οι μισοί από αυτούς παρουσίαζαν ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ μόλις πέντε από αυτούς είχαν τα ιδανικά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

bigstock Man Looking In His Underwear 63751162

Επιπλέον, οι άντρες με σοβαρές περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας είχαν επίπεδα βιταμίνης D κατά 24% χαμηλότερα από εκείνα των αντρών με πιο ήπιας μορφής δυσλειτουργία.

Η ανεπαρκής ποσότητα της βιταμίνης D στον οργανισμό μπορεί να παρακινεί την παραγωγή ελευθέρων ριζών που ονομάζονται ιόντα υπεροξειδίου, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Alessandra Barassi. Η συγκεκριμένη μορφή ελευθέρων ριζών δρα κατά της σωστής λειτουργίας των αγγείων και των φλεβών. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της αρνητικής επίδρασης είναι η δυσκολία επίτευξης και διατήρησης της στύσης.

«Τα οξείδια του αζώτου, την ποσότητα των οποίων εξαντλούν οι συγκεκριμένες ελεύθερες ρίζες, χαλαρώνουν τις φλέβες, κάτι που αυξάνει τη ροή του αίματος και σε φυσιολογικές συνθήκες προκαλεί στύση», σημειώνει ο Larry Lipshultz, M.D. Χωρίς την απαραίτητη ποσότητα οξειδίων του αζώτου, ωστόσο, οι αρτηρίες και οι φλέβες δεν χαλαρώνουν αρκετά ώστε να επιτρέψουν τη στύση.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα αν το συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να δράσει ως προληπτικό μέτρο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.

Διαβάστε επίσης:

Γυναικείος οργασμός: Ο παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία

Πόνος στο σεξ: Ποιες είναι οι «ένοχες» διατροφικές συνήθειες

Μέγεθος πέους: Πόσο μετράει για τις γυναίκες – Οι επιστήμονες απαντούν!