ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τελικά πόσο ρόλο παίζει το άγχος;

Αρκετοί άντρες «κατηγορούν» την κακή ψυχολογική τους κατάσταση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κρεβατοκάμαρα. Ωστόσο, μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Sex Research δείχνει ότι το άγχος και η κατάθλιψη δεν αποτελούν αιτία των κακών επιδόσεων στο σεξ.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τελικά πόσο ρόλο παίζει το άγχος;

Οι ερευνητές μελέτησαν 985 άντρες το 2006 και ξανά το 2012, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική και την ψυχική τους υγεία. Προκειμένου να αποκλείσουν το ενδεχόμενο γενετικών επιδράσεων, οι ερευνητές επέλεξαν για τη μελέτη τους μόνο δίδυμα αδέρφια και τα αδέρφια διδύμων.

Έπειτα από ανάλυση των στοιχείων, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων κακής ψυχικής υγείας που ανέφεραν οι συμμετέχοντες και επακόλουθων επεισοδίων πρόωρης εκσπερμάτισης, συμπέρασμα που μάλλον διαψεύδει την επικρατούσα θεωρία ότι το άγχος και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες αποτελούν αιτία των σεξουαλικών δυσκολιών.

Βέβαια, όπως επισημαίνει ο Ντάνιελ Βέντους, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, «γνωρίζουμε ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση συνδέεται, για παράδειγμα, με το άγχος, ωστόσο δεν γνωρίζουμε την κατεύθυνση της αιτιότητας». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν ένας άντρας εκδηλώνει άγχος επειδή αντιμετωπίζει μια σεξουαλική δυσκολία ή αν αντιμετωπίζει σεξουαλική δυσκολία επειδή έχει άγχος.

Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές εστίασαν στη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη και όχι στο άγχος επίδοσης, το οποίο πιθανότατα παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στις σεξουαλικές επιδόσεις των αντρών.

Δείτε κι αυτό:

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω του αυνανισμού;

Ποια είναι η «βιταμίνη της καλής στύσης» και σε ποιες τροφές θα τη βρείτε