ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Δουλειές σπιτιού: Πώς επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών

Θα περίμενε κανείς ότι το μυστικό της υγιούς σεξουαλικής ζωής βρίσκεται –πού αλλού;- στο κρεβάτι, μια νέα μελέτη όμως αναγάγει σε σημαντικό παράγοντα τις δουλειές του σπιτιού και ειδικά τα ψώνια.

Δουλειές σπιτιού: Πώς επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών

Μελέτη σε ετερόφυλα ζευγάρια από τον κοινωνιολόγο του Πανεπιστημίου της Γιούτα, Ντάνιελ Κάρλσον, μαζί με τις επίσης κοινωνιολόγους Αμάντα Μίλλερ και Σάρρον Σάσλερ, έδειξε την επιρροή των αγορών για το νοικοκυριό στην ερωτική ζωή των ζευγαριών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Socius, το ένα τρίτο των ζευγαριών του δείγματος μοιράζονταν εξίσου τις δουλειές.

cleaning house

«Αυτά ήταν τα ζευγάρια, που εν αντιθέσει με τα ζευγάρια παλαιότερων εποχών, ανέφεραν υψηλή συζυγική και σεξουαλική ικανοποίηση. Μάλιστα, ήταν η μόνη ομάδα μεταξύ των οποίων η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών είχε αυξηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», αναφέρει ο Δρ Κάρλσον.

Ορισμένες δουλειές του νοικοκυριού σχετίζονταν περισσότερο με την ικανοποίηση που απολάμβαναν τα μέλη του ζεύγους από τη σχέση τους.

«Οι άνδρες που έκαναν τα ψώνια του σπιτιού εξίσου με τη σύζυγο, όχι μόνο ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση σε επίπεδο σχέσης και σεξ, αλλά ήταν και περισσότερο ικανοποιημένοι από άνδρες των οποίων οι γυναίκες έκαναν κυρίως τα ψώνια του νοικοκυριού. Σε ότι αφορά την καθαριότητα και το πλύσιμο, οι άνδρες ανέφεραν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση και το σεξ και περισσότερη δυσφορία όταν οι ίδιοι κυρίως επιβαρύνονταν με αυτές τις δουλειές, αλλά ήταν εξίσου ικανοποιημένοι όταν είτε τις μοιράζονταν, είτε τις έκαναν οι σύντροφοί τους», λέει ο ερευνητής.

Για τις γυναίκες, το πλύσιμο των πιάτων ήταν το απόλυτο βαρόμετρο της σχέσης.

«Οι γυναίκες που έκαναν κυρίως το πλύσιμο των πιάτων ανέφεραν περισσότερη δυσφορία σε επίπεδο σχέσης, λιγότερη ικανοποίηση από τον σύντροφο και λιγότερη ερωτική ικανοποίηση, από εκείνες που μοιράζονταν τη δουλειά εξ ίσου με τον σύζυγο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Διαβάστε επίσης:

Δουλειές σπιτιού: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Δείτε πόσες θερμίδες θα κάψετε κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού! (πίνακας)

Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν καλό στη σωματική και ψυχική υγεία