ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς διεγείρεται ο εγκέφαλος ανδρών και γυναικών στα σεξουαλικά ερεθίσματα…

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι σεξουαλικές αντιδράσεις ανδρών και γυναικών δεν είναι τόσο διαφορετικές όσο μπορεί να πιστεύαμε.

Πώς διεγείρεται ο εγκέφαλος ανδρών και γυναικών στα σεξουαλικά ερεθίσματα…

Tα συμπεράσματα, τα οποίο δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, αμφισβητούν την κοινή αντίληψη ότι οι άντρες είναι πιο οπτικοί τύποι από τις γυναίκες όταν πρόκειται για σεξ. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα ανέλυσε 61 παλαιότερες επιστημονικές μελέτες, συγκεντρώνοντας συνολικά δεδομένα για περίπου 2.000 ενήλικες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δύο φύλα είχαν την ίδια εγκεφαλική αντίδραση όταν παρακολούθησαν βίντεο ερωτικού περιεχομένου.

Σε κάθε μελέτη οι ερευνητές έκαναν το ίδιο ακριβώς πείραμα: Έδειξαν στους άντρες και τις γυναίκες μία σειρά ερωτικών εικόνων και βίντεο, ενώ παρακολουθούσαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους με Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI). Αυτές οι απεικονίσεις έδειξαν τις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκαν από τα οπτικά ερεθίσματα.

«Μετά από διεξοδική στατιστική ανασκόπηση όλων των σημαντικών μελετών νευροαπεικόνισης, έχουμε σημαντικές αποδείξεις ότι η νευρωνική απόκριση σε οπτικά σεξουαλικά ερεθίσματα, αντίθετα με την ευρέως αποδεκτή άποψη, είναι ανεξάρτητη από το φύλο», γράφουν οι ερευνητές. «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι δεν υπάρχει λειτουργικός διμορφισμός ως απάντηση σε οπτικά σεξουαλικά ερεθίσματα μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Οι ερευνητές αποφάσισαν να αναλύσουν δύο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες σχετίζονται με τη σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες. Ανέλυσαν 36 ακόμη μελέτες για τους εγκεφάλους των ανδρών και των γυναικών (σε μη-σεξουαλικό πλαίσιο) και διαπίστωσαν ότι το 80% αυτών των μελετών δεν εντόπισε διαφορές μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που διεγείρονται σε άνδρες και γυναίκες.

«Η παρούσα μελέτη παρέχει ολοκληρωμένες ενδείξεις ότι τα νευροκυκλώματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική διέγερση δεν διαφέρουν σε άνδρες και γυναίκες», καταλήγουν οι ερευνητές. Τα οπτικά ερεθίσματα προκαλούν την ενεργοποίηση στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Μήπως η σεξουαλική σας ζωή έχει πρόβλημα;