ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Το ταμπού της εμμηνόπαυσης και το βάρος του στίγματος - Τα συμπτώματα και η ορμονική θεραπεία

Συνήθως, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται φυσιολογικά μεταξύ 45 και 55 ετών.

Το ταμπού της εμμηνόπαυσης και το βάρος του στίγματος - Τα συμπτώματα και η ορμονική θεραπεία

Η εν λόγω διαδικασία είναι σταδιακή και στη μεταβατική φάση που διαρκεί αρκετά χρόνια πριν και μετά την τελευταία περίοδο, εμφανίζονται ενδοκρινολογικές αλλαγές και συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.

Εξάψεις και αϋπνία

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό το στάδιο είναι, σύμφωνα με τον Δρ. Santiago Palacios, εκπρόσωπο της Ισπανικής Εταιρείας Γυναικολογίας και Μαιευτικής, η εμμηνορροϊκή ανωμαλία και τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις, ιδρώτας ή διαταραχές του ύπνου. Στη συνέχεια, μεσοπρόθεσμα, μεταξύ τριών και πέντε ετών μετά την τελευταία περίοδο, μπορεί να εμφανιστεί κολπική ξηρότητα, ακράτεια ούρων και άλλα ουρογεννητικά συμπτώματα. Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν και άλλες σχετικές ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση.

«Στο παρελθόν, πιστευόταν ότι οι ορμόνες ήταν γεννητικά όργανα. Σήμερα, είναι γνωστό ότι υπάρχουν υποδοχείς οιστρογόνων σε όλα τα μέρη του σώματος», επισημαίνει ο Palacios.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ο Carme Valls, ενδοκρινολόγος και συγγραφέας του «Invisible women for science», αναφέρει ότι οι επιπτώσεις της παύσης της εμμήνου ρύσεως περιορίζονται σε εξάψεις και κολπική ξηρότητα.

Οι παρενέργειες της εμμηνόπαυσης

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Menopause» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατάθλιψη, το άγχος, η ακράτεια ούρων και ο δείκτης μάζας σώματος μεταξύ των εμμηνοπαυσιακών γυναικών είναι πιο πιθανό να συνδέεται με την ηλικία. Στον αντίποδα κινητικά συμπτώματα, προβλήματα ύπνου, κολπική ξηρότητα, σεξουαλικός πόνος, μειωμένη σεξουαλική ορμή, μειωμένη οστική πυκνότητα ή αυξημένο σωματικό λίπος σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Να σημειωθεί πως το 80% των γυναικών που περνούν από το στάδιο της εμμηνόπαυσης βιώνουν τουλάχιστον ένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

ilikiomeni-diatrofi.jpg

Γιατί πολλοί συνδέουν την εμμηνόπαυση με τα γηρατειά

Οι εξάψεις και ο μη καλός ύπνος είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού. Μπορεί επίσης να πάρετε βάρος επειδή οι ορμονικές ανισορροπίες επηρεάζουν την αποθήκευση λίπους και αυτό μπορεί να αλλάξει τη σεξουαλική διάθεση λόγω της φυσιολογικής της ορμονικής αλλαγής, αν και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν επίσης, όπως η αϋπνία, η κόπωση και η κολπική ξηρότητα. Αλλά ακριβώς επειδή η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική αλλαγή που βιώνει η γυναίκα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποφέρετε σιωπηλά.

Το βάρος του στίγματος

Πολλές γυναίκες δεν λένε δημόσια ότι έχουν μπει στην εμμηνόπαυση. Και από μέρους τους επικρατεί σιωπή καθώς αυτή η περίοδος συνδέεται με το γήρας.

Η κοινωνική σιωπή δεν βοηθά. Υπάρχουν γυναίκες που δεν αναφέρουν ότι μπήκαν στην εμμηνόπαυση στους συντρόφους τους, λόγω ντροπής, επειδή η επικοινωνία μεταξύ τους έχει καταρρεύσει ή επειδή δεν αναγνωρίζουν τι τους συμβαίνει σωματικά.

Πρέπει να σταματήσουμε να στιγματίζουμε τη γήρανση και να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείται αυτό το θέμα. Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν την εστίαση στα θετικά στοιχεία της εμμηνόπαυσης, όπως το τέλος των προεμμηνορροϊκών συνδρόμων ή η ανάγκη για αντισυλληπτικά.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, όσο συνεχίζεται η σιωπή και η παραπληροφόρηση οι φόβοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται ενώ υπάρχουν γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά από συμπτώματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. «Μία στις τέσσερις γυναίκες χρειάζεται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και δίνουμε αγωγή μόνο στο 2%. Αυτό σημαίνει ότι το 23% δυσκολεύεται», σημειώνει ο Δρ. Palacios.

ilikiomeni.jpg

Η διαμάχη για τις ορμόνες

Η ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης – η οποία συνίσταται στη χορήγηση ορμονών που ο οργανισμός έχει σταματήσει να παράγει – ανακουφίζει από τα συμπτώματα και, σύμφωνα με τους ειδικούς συνιστάται για γυναίκες κάτω των 60 ετών που είναι κάτω των 10 ετών μετεμμηνοπαυσιακές και αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα που βλάπτουν την ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, ο Palacios εξηγεί ότι ένα είδος «ορμονοφοβίας» υπάρχει στην Ισπανία και συγκεκριμένα για την γενικευμένη απόρριψη αυτών των φαρμάκων.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι εάν ξεκινήσετε τη θεραπεία πριν από την ηλικία των 60 ετών, τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Αν ξεκινήσετε αργότερα, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης», προσθέτει ο Palacios.

Να σημειωθεί πως υπάρχουν συμπληρώματα βιταμινών και άλλες προσεγγίσεις για να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Επίσης, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή, για παράδειγμα, συνιστάται στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.