ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Στυτική δυσλειτουργία: Τα οφέλη της άσκησης

Σινάνη Αικατερίνη

Εξίσου αποτελεσματική με τα χάπια αποδείχθηκε ότι είναι η αερόβια άσκηση για τους άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία.

Στυτική δυσλειτουργία: Τα οφέλη της άσκησης

Ακόμα και 90 λεπτά την εβδομάδα προσφέρουν την ίδια βελτίωση με εκείνη φαρμακευτικών αγωγών.

Έχοντας ως δεδομένο ότι η στυτική λειτουργία συνδέεται συχνά με την καρδιαγγειακή υγεία και ότι η άσκηση την προάγει, Αμερικανοί ερευνητές διεξήγαγαν μια ανασκόπηση 11 μελετών για να διαπιστώσουν εάν θα ήταν το ίδιο ευεργετική και για τη στυτική δυσλειτουργία, αφού συχνά οφείλεται στους ίδιους λόγους - στην αθηροσκλήρωση, δηλαδή στη σκλήρυνση των αρτηριών λόγω συσσώρευσης πλάκας από χοληστερόλη, ασβέστιο και λίπη.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες. Από τους 1.100 συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες, οι 600 συνήθως γυμνάζονταν για 30 έως 60 λεπτά, τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα. Οι 500 αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο σοβαρή ήταν η δυσλειτουργία, τόσο περισσότερο βοηθούσε η άσκηση. Σε μια κλίμακα από το 6 έως το 30, οι άνδρες με χειρότερη στυτική λειτουργία που ασκούνταν, ανέφεραν βελτίωση κατά 5 μονάδες.

Όσοι είχαν ήπια και μέτρια δυσλειτουργία είδαν βελτίωση κατά 2 και 3 μονάδες, αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτά εξέπληξαν τους ερευνητές, οι οποίοι δεν περίμεναν τόσο ισχυρή συσχέτιση.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντική ήταν η βελτίωση, αρκεί να συγκριθεί με εκείνη που επιτυγχάνουν οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5 (όπως η σιλδεναφίλη ή η ταδαλαφίλη) που καλυτερεύουν τη δυσλειτουργία κατά 4 έως 8 μονάδες, ή με τη θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, η οποία οδηγεί σε βελτίωση 2 μονάδων.

Τα αποτελέσματα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα, καθώς η τακτική αερόβια άσκηση βελτιώνει τη συνολική υγεία, μειώνοντας τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο όπως και το σωματικό βάρος, παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τόσο την καρδιαγγειακή υγεία όσο και τη στυτική λειτουργία.

Ωστόσο, οι μηχανισμοί μέσω των οποίων επέρχεται η βελτίωση της στυτικής λειτουργίας δεν περιορίζεται σε αυτούς. Περιλαμβάνει και άλλους, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.

Τα ευρήματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι ισχύουν τόσο για τους άνδρες με ήπια και μέτρια στυτική δυσλειτουργία όσο και με σοβαρή, ανεξαρτήτως βάρους, υγείας και προηγούμενων θεραπειών για την πάθηση. Οι τελευταίοι, μάλιστα, έχουν το μεγαλύτερο όφελος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Journal of Sexual Medicine.