ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οκτώ τρομακτικές ιστορίες δηλητηρίασης με... πατάτες

Λονδίνο, 1979. Ήταν η δεύτερη ημέρα του σχολείου, ότανξαφνικά 78 μαθητές και δάσκαλοι αρρώστησαν ταυτόχρονα και για ανεξήγητο λόγο.

Οκτώ τρομακτικές ιστορίες δηλητηρίασης με... πατάτες

Λονδίνο, 1979. Ήταν η δεύτερη ημέρα του σχολείου, ότανξαφνικά 78 μαθητές και δάσκαλοι αρρώστησαν ταυτόχρονα και για ανεξήγητο λόγο.

Τα συμπτώματα περιλάμβαναν πυρετό, εμετό, διάρροια και πόνοστην κοιλιά. Αρκετοί από τους ασθενείς έπεσαν σε κώμα ή παρουσίασαν επιληπτικάεπεισόδια.

Μέσα σε πέντε ημέρες όλοι οι ασθενείς ανένηψαν πλήρως, ανκαι πολλοί είχαν παραισθήσεις για αρκετές ημέρες, σύμφωνα με το «QuarterlyJournal of Medicine».

Τι προκάλεσε όμως αυτή την ξαφνική και μυστηριώδη ασθένεια;Μετά από προσεκτική εξέταση των γεγονότων, προέκυψε ότι τα συμπτώματα ξεκίνησαν14 ώρες αφού οι μαθητές είχαν φάει βραστές πατάτες, που είχαν υψηλή συγκέντρωσητης τοξίνης σολανίνης.

Όπως αποδείχθηκε, οι πατάτες αυτές είχαν μείνει στο ράφι απότην προηγούμενη σχολική χρονιά.

Η πατάτα είναι η πιο κοινή αιτία δηλητηρίασης από σολανίνηστον άνθρωπο. Πώς γνωρίζουμε, όμως, ότι περιέχει σολανίνη; Όταν η πατάταέχει στην επιφάνειά της πράσινα στίγματα.

Επί της ουσίας, πρόκειται για χλωροφύλλη, η οποία δεν είναικαθόλου τοξική, ωστόσο η παρουσία της δείχνει την ύπαρξη σολανίνης. Έρευνες πουέχουν πραγματοποιηθεί, δείχνουν την εκδήλωση ασθενειών που προκαλούνται από 30έως 50 mg σολανίνης, ανά 100 γραμμ. πατάτας, ωστόσο τα συμπτώματαποικίλουν ανάλογα με την ανοχή του κάθε οργανισμού στη συγκεκριμένη τοξίνη.

Οι περιπτώσεις που ακολουθούν, και τις αναδημοσιεύει το περιοδικό του Ινστιτούτου Smithsonian, έχουν καταγραφεί σε διάφοραιατρικά περιοδικά και περιλαμβάνουν παραδείγματα δηλητηρίασης από σολανίνη.

1899: Αφού κατανάλωσαν μαγειρεμένες πατάτες που περιείχαν0,24 mg σολανίνης ανά γραμμάριο, 56 Γερμανοί στρατιώτεςδηλητηριάζονται. Αν και όλοι ανένηψαν, πολλοί από τους ασθενείς παρουσίασανμερική παράλυση.

1918: Στη Γλασκώβη της Σκωτίας, 61 άτομα από 18 διαφορετικά σπίτιαδηλητηριάστηκαν από μία κακή παρτίδα πατάτας, ενώ ένα μικρό αγόρι πέθανε.Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, οι πατάτες περιείχαν 6 φορές μεγαλύτερο ποσοστόσολανίνης από το επιτρεπτό.

1922: Το φθινόπωρο ξέσπασε «επιδημία» στη Γερμανία, πουπροκλήθηκε από υψηλές συγκεντρώσεις σολανίνης σε πολλές παρτίδες με πατάτες.

1925: Επτά μέλη μίας οικογένειας δηλητηριάστηκαν από «πρασινισμένες»πατάτες. Δύο από αυτούς πέθαναν. Τα συμπτώματα περιλάμβαναν εμετό, εξάντληση,ενώ οι ασθενείς έχασαν την επαφή με το περιβάλλον δύο ώρες πριν πεθάνουν.

1948: Στις 13 Αυγούστου, ένα 9χρονο κοριτσάκι δηλητηριάζεταιαπό σολανίνη, αφού είχε φάει μούρα (στα οποία επίσης έχει παρατηρηθεί υψηλήσυγκέντρωση σολανίνης κατά περιπτώσεις), που μεγάλωναν στις σιδηροδρομικέςγραμμές κοντά στο σπίτι του. Δύο ημέρες αργότερα πέθανε. Η νεκροτομή έδειξεαιμορραγία στο βλεννογόνο του στομάχου και το μεσαίο τμήμα του λεπτού εντέρου.Το στομάχι του κοριτσιού περιείχε σχεδόν ένα ποτήρι σκούρο καφέ υγρό.

1952: Στην Νότια Κορέα, εξαιτίας του πολέμου, προκειμένου ναμην πεθάνουν από ασιτία ολόκληρες κοινότητες αναγκάστηκαν να καταναλώσουνσάπιες πατάτες. Συνολικά 382 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν, ενώ 52 νοσηλεύτηκαν στονοσοκομείο και 22 πέθαναν.

1983: Συνολικά 61 από τα 109 παιδιά και προσωπικό σε ένασχολείο στην Αλμπέρτα του Καναδά, αρρώστησαν αφού κατανάλωσαν ψητές πατάτες.

Στις μέρες μας τα περιστατικά δηλητηρίασης από σολανίνηείναι πολύ σπάνια. Προκειμένου να εξαλείψετε τυχόν πιθανότητες δηλητηρίασης απόσολανίνη, αποθηκεύετε τις πατάτες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και αφαιρείτεπάντα τη φλούδα.

Αν έχουν πράσινα στίγματα, απλά πετάξτε τις!