ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύμπραξη Κορρέ & Φαρμακευτικής σχολής σε Ευρωπαική έρευνα για φυτά

Η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά, στην «καρδιά» της μεγαλύτερης ευρωπαικής έρευνας που διεξάγεται αυτή την στιγμή για τα φυτά και μάλιστα μέσα από την σύμπραξη της εταιρείας Κορρές με τη Φαρμακευτική Σχολή / Τομέας Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμπραξη Κορρέ & Φαρμακευτικής σχολής σε Ευρωπαική έρευνα για φυτά

Η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά, στην «καρδιά» της μεγαλύτερης ευρωπαικής έρευνας που διεξάγεται αυτή την στιγμή για τα φυτά και μάλιστα μέσα από την σύμπραξη της εταιρείας Κορρές με τη Φαρμακευτική Σχολή / Τομέας Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα η σύμπραξη αυτή, έχει αναλάβει ρόλο κεντρικού συντονιστή ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού ερευνητικού εγχειρήματος, στο οποίο συμμετέχουν επιπλέον επτά διεθνή, καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα και ηγετικές βιομηχανίες.

Η μεγαλύτερης κλίμακας ευρωπαϊκή πρωτογενής έρευνα στα φυσικά συστατικά, με την ονομασία-κωδικό AGROCOS, κατέληξε στις 10 πιο υποσχόμενες οικογένειες φυτών που «περνούν» στο τελικό στάδιο του προγράμματος, με στόχο την ανάδειξη το 2014 των πέντε καλύτερων φυτών και δραστικών συστατικών με καλλυντική εφαρμογή και εμπορική προοπτική.

Η ελληνική συμμετοχή ανέλαβε την πρωτοβουλία και διεκπεραίωσε τη σύνταξη της αρχικής μελέτης-πρότασης που διακρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή, ενώ ανέλαβε στη συνέχεια το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών και την υλοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος της έρευνας.

Ειδικότερα η ΚΟΡΡΕΣ είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που θα αξιοποιήσει τα σημαντικά αυτά ευρήματα (σε επίπεδο καλλυντικής δράσης) -πλούσια πηγή νέας γνώσης για τη διεθνή βιομηχανία καλλυντικών- στο πλαίσιο ανάπτυξης πρωτοποριακών προϊόντων με καινοτομικά φυσικά δραστικά. Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προγράμματος με τη συμμετοχή 450 φυτών, ενδεικτικό της εξαιρετικά πλούσιας εγχώριας χλωρίδας.Το πρόγραμμα AGROCOS εστιάζει στην ανακάλυψη και μελέτη πρωτοφανούς αριθμού φυσικών συστατικών ως προς δύο άξονες: την καλλυντική και την αγροχημική τους δράση.

Το ερευνητικό σκέλος της καλλυντικής εφαρμογής των εξεταζόμενων ουσιών αφορά στη μελέτη συνολικά 1.800 φυτών από όλο τον κόσμο και 3.600 εκχυλισμάτων, ως προς την αντιοξειδωτική, αντιηλιακή και λευκαντική δράση τους. Πρόκειται για την ευρύτερη πρωτογενή έρευνα στον τομέα των φυσικών συστατικών που έχει ήδη δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων. Εντός του 2014 αναμένεται η ανακοίνωση των πέντε καλύτερων φυτών και δραστικών συστατικών με καλλυντική εφαρμογή και εμπορική προοπτική.

Τα συνολικά 1.800 φυτά, που αποτέλεσαν το αντικείμενο της έρευνας, συλλέχτηκαν από έξι διαφορετικές περιοχές παγκοσμίως που χαρακτηρίζονται από έντονη βιοποικιλότητα –Ελλάδα, Παναμάς, Νέα Καληδονία, Γαλλική Γουιάνα, Μαδαγασκάρη, Νότια Αφρική.

Οι περιοχές αυτές καλύπτουν διαστήματα με διαφορετικό γεωγραφικό πλάτος και μήκος, γεγονός που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ποικιλομορφία στη συλλογή φυτικού υλικού.

Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή φυτών (450 φυτά), ενώ ακολουθούν οι Νέα Καληδονία, Γαλλική Γουιάνα, Παναμάς και Ν. Αφρική με 300 φυτά έκαστη και η Μαδαγασκάρη με 150 φυτά. Ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας στην αρχική συλλογή φυτών οφείλεται στην υψηλή βιοποικιλότητα της περιοχής –αποτέλεσμα του θεαματικά εναλλασσόμενου τοπίου της, των ιδιαίτερα ενδιαφερουσών βοτανικών περιοχών, αλλά και των μοναδικών ιδιοτήτων των φυτών, μεταξύ των οποίων και η ικανότητα «επιβίωσης» που αναπτύχθηκε ήδη από την εποχή των παγετώνων.

Ο συνδυασμός της μακράς γεωγραφικής απομόνωσης, της ασυνήθιστης ποικιλίας κλιματικών συνθηκών και της συνάντησης της χλωρίδας της Μεσογείου και αυτής της Κεντρικής Ευρώπης, είχε ως αποτέλεσμα αυτή τη μοναδικότητα της ελληνικής βλάστησης -6.000 διαφορετικά είδη από τα οποία 1.200 είναι ενδημικά.Η συγκεκριμένη ερευνητική πρόταση, μία ελληνική πρωτοβουλία, είναι η μοναδική που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Eπιστημονική Eπιτροπή μεταξύ 15 προτάσεων που υποβλήθηκαν από συνολικά 106 συμμετέχοντες. Ανάμεσα στους partners του προγράμματος συγκαταλέγεται και το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας -από τα πιο επιφανή της Ευρώπης- με υψίστης σημασίας ερευνητικά επιτεύγματα, όπως η ανακάλυψη του Taxoter, μείζονος σημασίας αντικαρκινικού φαρμάκου φυσικής προέλευσης, με παγκόσμια πλέον πρακτική εφαρμογή.

Παράλληλα, έχει πρόσβαση στην παγκόσμια βιοποικιλότητα [σε αυτό υπάγονται οι περιοχές Νέα Καληδονία, Γαλλική Γουιάνα, Μαδαγασκάρη].Απώτερος στόχος του προγράμματος AGROCOS είναι η ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων, βασισμένων σε αυτή τη γνώση, φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον και σύμφωνων με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης –ένα εγχείρημα που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσα από την καινοτομία.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η Ελλάδα και ειδικότερα οι νότιες περιοχές της χώρας φιλοξενούν τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα της λεκάνης της Μεσογείου, με 6.000 διαφορετικά είδη να φύονται στα εδάφη της, από τα οποία 1.200 είναι ενδημικά

- 450 από τα 1.800 φυτά της έρευνας είναι ελληνικά

- 900 από τα 3.600 εκχυλίσματα είναι ελληνικά

- 100+ από τα 960 εκχυλίσματα που κατέγραψαν σημαντική αντιοξειδωτική δράση, είναι ελληνικά

- Ανάμεσά τους ευρέως γνωστά φυτά, όπως το Τσάι του Βουνού, το Δενδρολίβανο, το Πλατάνι και η Παιώνια

- 4 ελληνικά φυτά στο TOP10