ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Κορρές: Θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα & το εξωτερικό - Σαρώνει η κατηγορία αντιγήρανση

Θετική πορεία παρουσίασε η δραστηριότητα του Ομίλου ΚΟΡΡΕΣ το 2016 στην Ελλάδα και σε στρατηγικές αγορές του εξωτερικού, επιτυγχάνοντας αύξηση της μικτής κερδοφορίας και περαιτέρω ενίσχυση των λειτουργικών ταμειακών ροών.Τα αποτελέαματα της εταιρείας, μπορούν να συμπυκνωθούν στο τετράπτυχο: ανοδική πορεία των πωλήσεων στην Ελλάδα, αυξητική τάση των πωλήσεων σε στρατηγικές αγορές του εξωτερικού, σταθερή λειτουργική κεδροφορία και υψηλές ταμειακές ροές.

Κορρές: Θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα & το εξωτερικό - Σαρώνει η κατηγορία αντιγήρανση

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πιο μεγάλη και κερδοφόρα κατηγορία του φαρμακείου για την εταιρεία, είναι το πρόσωπο και ειδικότερα η αντιγήρανση.

Συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 54,6 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας οριακή αύξηση + 0,1% σε σχέση με το 2015.

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4%, αποτυπώνοντας την εξαιρετική απήχηση των νέων πρωτοποριακών προϊόντων που παρουσίασε η ΚΟΡΡΕΣ στις στρατηγικές κατηγορίες της, καθώς και την υψηλή απόδοση του πλάνου επικοινωνίας και προώθησής τους στο κανάλι του φαρμακείου.

Διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης +18% κατέγραψε ο Όμιλος στις αγορές προτεραιότητας της Ευρώπης -Γερμανία, Νορβηγία, Αγγλία. Στην Αμερική τα βασικά κανάλια διανομής, όπως το δίκτυο SEPHORA, τα SEPHORA in JCPenney και το ηλεκτρονικό κατάστημα korresusa.com, παρουσίασαν σημαντική αύξηση πωλήσεων. Στο τηλεοπτικό κανάλι HSN οι πωλήσεις κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Αντίστοιχη ήταν η τάση και στον Καναδά λόγω της μετάβασης του μοντέλου διανομής σε ανεξάρτητο διανομέα.

Το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε στα 65,0% από 64,2% το 2015, αποτέλεσμα της βελτιστοποίησης του μίγματος πωλούμενων προϊόντων και στοχευμένων ενεργειών μείωσης κόστους.

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) το 2016 ανήλθαν στα επίπεδα του 2015 στα 8,2 εκατ. ευρώ (με την αφαίρεση της επίπτωσης εκτάκτων εξόδων αναδιοργάνωσης). Τα Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 4,9 εκατ. ευρώ το 2016.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα -2,3 εκατ. ευρώ από -1,4 εκατ. ευρώ το 2015, επηρεαζόμενα από τα έκτακτα έξοδα αναδιοργάνωσης.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές τριπλασιάστηκαν στα 5,7 εκατ. ευρώ το 2016 από 2,1 εκατ ευρώ το 2015, ενισχύοντας τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου ΚΟΡΡΕΣ.

Το 2016 ο Όμιλος ΚΟΡΡΕΣ στην Ελλάδα συνέχισε να επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη με στόχο την καινοτομία, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω μιας σειράς νέων πρωτοποριακών προϊόντων στις ακόλουθες στρατηγικές κατηγορίες προϊόντων:

- Στο Πρόσωπο, εστίασε στην αντιγήρανση, την πιο μεγάλη και κερδοφόρα κατηγορία του φαρμακείου, παρουσιάζοντας την εξαιρετικά επιτυχημένη αντιρυτιδική σειρά Καστανιά Αρκαδική - παγκόσμια καινοτομία της ΚΟΡΡΕΣ, βασισμένη στη μεγαλύτερη πρωτογενή έρευνα στα φυσικά συστατικά - και το νέο ελιξίριο νεότητας Χρυσός Κρόκος, το πρώτο καλλυντικό προϊόν με βιολογικό Κρόκο Κοζάνης, το πιο πολύτιμο ελληνικό φυσικό συστατικό. Επιπλέον ο Όμιλος ΚΟΡΡΕΣ υποστήριξε εντατικά και τη σειρά της Μαύρης Πεύκης που καλύπτει ανάγκες σύσφιγξης & ανόρθωσης.

- Στις Βαφές μαλλιών, λάνσαρε τη νέα μόνιμη βαφή επαγγελματικής απόδοσης, Abyssinia Superior Gloss Colorant, με την αποκλειστική τεχνολογία Pigment-Lock, ενώ η κορυφαία επιλογή της κατηγορίας, Argan Oil Advanced Colorant, συνέχισε να αποτελεί σημαντικό άξονα του πλάνου επικοινωνίας.

- Στην Αντηλιακή προστασία, η εστίαση παρέμεινε στην ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία Κόκκινο Σταφύλι, η νέα γενιά προϊόντων με αντηλιακή, αντιρυτιδική και στοχευμένη antispot δράση. Η σειρά ενισχύθηκε περαιτέρω με τη νέα εκδοχή της ομώνυμης αντηλιακής κρέμας προσώπου SPF30, με χρώμα.

O Όμιλος στο εξωτερικό, Ευρώπη και Αμερική, συνέχισε να αυξάνει την αναγνωρισιμότητα της μάρκας μέσα από το λανσάρισμα νέων προϊόντων, την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων σημείων με προωθητικές ενέργειες και το άνοιγμα νέων σημείων πώλησης.

Τέλος, στη Λατινική Αμερική, ο Όμιλος ΚΟΡΡΕΣ - στα πλαίσια της συμφωνίας με την ΑVON - συνέχισε τη θετική πορεία διανομής των προϊόντων του στην αγορά της Βραζιλίας μέσω του δικτύου της AVON.