ΕΙΔΗΣΕΙΣ

MERS: Πιθανή η μόλυνση ανθρώπων από καμήλες

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κτηνιατρικής στην Βιέννη, στελέχη του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (κορονοϊός MERS) που εντοπίστηκαν σε καμήλες και σε ανθρώπους είναι σχεδόν ταυτόσημα. Η έρευνα δείχνε
MERS: Πιθανή η μόλυνση ανθρώπων από καμήλες

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κτηνιατρικής στην Βιέννη, στελέχη του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (κορονοϊός MERS) που εντοπίστηκαν σε καμήλες και σε ανθρώπους είναι σχεδόν ταυτόσημα. Η έρευνα δείχνει ότι ο MERS μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα -και συγκεκριμένα την καμήλα- στον άνθρωπο.

Ο κορονοϊός MERS είναι παρεμφερής με τον ιό SARS (αναπνευστικό σύνδρομο Νοτιανατολικής Ασίας - SARS) που είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 800 ανθρώπων τη διετία 2002-2003 στην ανατολική Ασία και ειδικά στο Χονγκ Κονγκ.

“Ενώ ο κορονοϊός SARS πιθανότατα πέρασε το φράγμα των ειδών (δλδ από ζώο σε άνθρωπο) μόνο μία φορά, από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο κορωνοϊός MERS μεταδίδεται συνεχώς από τις καμήλες τους ανθρώπους”, υποστηρίζει ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, δρ Norbert Nowotny.

Και πρόσθεσε: “Αυτό υποδεικνύει την μετάδοση (του ιού) μεταξύ των ζώων και του ανθρώπου. Η διαδικασία αυτή αναφέρεται ως “zoonosis”. Με αυτή τη γνώση μπορούμε να πάρουμε πιο συγκεκριμένα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού. Ήδη υπάρχουν συζητήσεις για εμβολιασμούς σε καμήλες”.

Για την έρευνα οι επιστήμονες πήραν ρινικά δείγματα από 76 καμήλες στην περιοχή του Ομάν. Οι 5 από αυτές είχαν τον ιό MERS. Στη συνέχεια συνέκριναν το RNA του ιού από τις καμήλες με το αντίστοιχο που είχε εντοπιστεί σε καμήλες στο Κατάρ και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της βλέννας στην μύτη. Στους ανθρώπους, ο ιός προκαλεί πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια. Οι καμήλες που είχαν μολυνθεί με τον ιό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Eurosurveillance.

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνονται τα θύματα του MERS στην Σ. Αραβία

Πρώτο κρούσμα του MERS και στις ΗΠΑ