ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποφύγετε το φως που σας κάνει να πεινάτε!

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών κι έτσι κάθε συμβουλή για να αποφύγουμε τις λιγούρες και τα περιττά κιλά είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη!

Αποφύγετε το φως που σας κάνει να πεινάτε!

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μια συγκεκριμένη απόχρωση φωτός επηρεάζει σημαντικά την όρεξή μας και μπορεί να μας οδηγήσει σε διατροφικές ατασθαλίες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η έκθεση στο μπλε φωτισμό, σε σύγκριση με το φωτισμό χαμηλής έντασης, εντείνει το αίσθημα της πείνας. Μάλιστα, δηλώνουν πως η επίδραση αυτή παραμένει για δύο περίπου ώρες μετά το τελευταίο γεύμα.

Η ερευνήτρια Ivy Cheung, μία από τους συντάκτες της σχετικής μελέτης, δηλώνει πως «τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, καθώς υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στον περιβάλλοντα χώρο μπορούν να αποτελέσουν μια νέα προσέγγιση στην αλλαγή του διατροφικού μας προγράμματος».

Στο πλαίσιο της μελέτης, δοκιμάστηκε η επίδραση του χαμηλού φωτισμού και του μπλε φωτισμού σε μια μικρή ομάδα υγιών ενηλίκων, για περίοδο τεσσάρων ημερών.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως ένιωθαν πιο έντονη πείνα κατά το διάστημα που είχαν εκτεθεί στο μπλε φως.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως, όπως αυτό που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, πιθανώς επειδή επηρεάζει τη φυσική διαδικασία παραγωγής της «ορμόνης του ύπνου» (μελατονίνη). Η κακή ποιότητα ύπνου, με τη σειρά της, εντείνει την πείνα και μας ωθεί να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση SLEEP.

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε με φως
Οι τρεις συσκευές που σας βάζουν κιλά και δεν το ξέρετε!