ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί ο ύπνος βοηθά τη μνήμη

Ερευνητές από την Κίνα και την Αμερική εντόπισαν τον ακριβή μηχανισμό που ενισχύει τη μνήμη όταν κοιμόμαστε.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί ο ύπνος βοηθά τη μνήμη

Με τη βοήθεια της μικροσκοπίας, ανακάλυψαν πώς δημιουργούνται νέες συνάψεις – επικοινωνιακές γέφυρες μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων – κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science δείχνει ότι ακόμη και η έντονη γυμναστική μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο ύπνο.

Είναι γνωστό πως ο ύπνος βοηθά στη μάθηση και την απομνημόνευση, όμως οι επιστήμονες δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο ακριβές συμπέρασμα για το τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κοιμόμαστε.

Στο πλαίσιο δοκιμής που έγινε σε ποντίκια, χρησιμοποιήθηκε ένα εξειδικευμένο μικροσκόπιο ώστε να μελετηθεί η εγκεφαλική λειτουργία των πειραματόζωων όταν βρίσκονταν σε κατάσταση ύπνου ή όταν δεν είχαν κοιμηθεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα ποντίκια που είχαν κοιμηθεί οι επικοινωνιακές γέφυρες μεταξύ των επιμέρους νευρώνων ήταν πολύ περισσότερες. Το εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι μπορούσαν να ενσωματώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Διακόπτοντας τον ύπνο σε διαφορετικά στάδια, αποδείχθηκε επίσης ότι ο βαθύς ύπνος (ύπνος χαμηλών κυμάτων) είναι πιο ευεργετικός για την απομνημόνευση. Σε αυτό το στάδιο του ύπνου, ο εγκέφαλος φάνηκε να «επαναλαμβάνει» δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.