ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσοχή: Δείτε ποια είναι η «βιταμίνη του πρόωρου θανάτου»

Γνωρίζουμε πως η έλλειψη βιταμινών μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία μας, όμως νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μία συγκεκριμένη βιταμίνη συνδέεται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όταν τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά στο αίμα.

Προσοχή: Δείτε ποια είναι η «βιταμίνη του πρόωρου θανάτου»

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCSD της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης σχετίζονται με διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με άτομα που φτάνουν την επαρκή πρόσληψη σε ημερήσια βάση.

Ο λόγος για τη βιταμίνη D, την οποία συνθέτει ο οργανισμός μας όταν οι ακτίνες του ήλιου έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα μας. Μπορούμε επίσης να πάρουμε τη βιταμίνη από τροφές όπως ο σολομός, ο τόνος, το αυγό και το τυρί ή με τη βοήθεια συμπληρώματος.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα έρευνας από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, η οποία είχε καταδείξει ότι συγκέντρωση μικρότερη των 20 ng/mL στο αίμα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία μας.

Η πολύτιμη βιταμίνη D που βρίσκεται στα κύτταρά μας βοηθά το σώμα να απορροφά το ασβέστιο. Είναι επίσης απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του μυϊκού, του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές από το UCSD ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν συνολικά σε περισσότερα από 560.000 άτομα σε 14 χώρες και κάλυπταν την περίοδο 1966 έως 2013 ώστε να καταλήξουν στην παραπάνω συσχέτιση. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση American Journal of Public Health.

Διαβάστε επίσης:

Τα 6 σημάδια ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D
Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμο σημάδι η έλλειψη βιταμίνης D
Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας