ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβλέπουν ποιοι νέοι θα είναι μελλοντικά επιρρεπείς στο αλκοόλ

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε πως είναι δυνατό να προβλεφθεί ποιοι νέοι θα επιδίδονται μελλοντικά στην ευκαιριακή κατάχρηση αλκοόλ (binge drinking).

Προβλέπουν ποιοι νέοι θα είναι μελλοντικά επιρρεπείς στο αλκοόλ

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως παράγοντες όπως οι πρότερες εμπειρίες, η προσωπικότητα και η δομή του εγκεφάλου καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο ένας νέος θα καταναλώνει στο μέλλον μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Με βάση τα στοιχεία της ευρωπαϊκής μελέτης IMAGEN, οι ερευνητές από το King's College του Λονδίνου σχεδίασαν ένα μοντέλο που περιλαμβάνει 40 διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου για την κατάχρηση ουσιών στους νέους. Μερικοί από τους παράγοντες είναι η προσωπικότητα, τα γονίδια, η δομή του εγκεφάλου και τα δημογραφικά στοιχεία.

Στόχος ήταν να βρεθεί ένα πρότυπο πρόβλεψης για την επικίνδυνη συμπεριφορά των εφήβων, συγκεκριμένα όσον αφορά την ευκαιριακή κατάχρηση αλκοόλ.

Τα ερευνητικά δεδομένα αφορούσαν σε περισσότερους από 2.000 εφήβους από την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η αρχική ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 14 έτη και τα στοιχεία κάλυπταν περίοδο δύο ετών.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι ήταν δυνατό να προβλεφθεί ποιοι νέοι θα εκδηλώσουν τάσεις κατάχρησης αλκοόλ, με βάση τους υπό μελέτη παράγοντες κινδύνου. Οι αρνητικές εμπειρίες της ζωής ήταν από τους βασικότερους παράγοντες που φάνηκε να επηρεάζουν τους εφήβους ως προς τη συνήθεια αυτή.