ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιός Έμπολα: το Αμαλία Φλέμιγκ κέντρο υποδοχής & ο καθηγητής Τσιόδρας που έσωσε την «παρτίδα»

Με μία πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με την συμμετοχή εκπροσώπων από πολλά υπουργεία και επιστημόνων λοιμωξιολόγων αλλά και την εξαιρετικά πολύτιμη συνδρομή του αναπληρωτή καθηγητή Λοιμωξιολογίας στο Αττικό και στο ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρη Τσιόδρα, εξετάσθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, οι προληπτικές εκείνες οι δράσεις , προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα διασποράς του ιού Έμπολα, εφόσον εντοπιστεί στη χώρα μας.

Ιός Έμπολα: το Αμαλία Φλέμιγκ κέντρο υποδοχής & ο καθηγητής Τσιόδρας που έσωσε την «παρτίδα»

Θα λέγαμε χωρίς υπερβολή, ότι ο ρόλος, τα αντανακλαστικά και η εμπειρία του κ.Τσιόδρα ήταν εξαιρετικά καταλυτικά στο θέμα των δύο περιστατικών που απεδείχθησαν ότι πάσχουν από ελονοσία και όχι από τον ιό Ebola. Χάρη στην συμβολή του, αλλά και στην ετοιμότητα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και στο ΕΚΕΠΥ, υπήρξε άμεση παρέμβαση και κινητοποίηση των υπηρεσιών αλλά και των επιστημόνων.

Βεβαίως τα δύο περιστατικά νοσηλεύονται ο ένας στο Σωτηρία και ο άλλος στο Λαικό αλλά τουλάχιστον υπάρχει ανακούφιση στην χώρα ότι δεν υπάρχει κρούσμα Ebola. Η κατάσταση του 33χρονου που νοσηλεύεται στο Σωτηρία και ήταν το δεύτερο περιστατικό για το οποίο υπήρξε η σημερινή τιτάνια κινητοποίηση είναι σοβαρή, σχολιάζει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας διότι η ελονοσία έχει δημιουργήσει επιπλεγμένη νεφρική ανεπάρκεια και η υγεία του είναι επιβαρυμένη. Ο άνδρας είχε επισκεφθεί το Λάγος της Νιγηρίας. Ωστόσο λαμβάνει ειδική ενδιοφλέβια αγωγή από την Κίνα.

Το δεύτερο περιστατικό ένας 47χρονος επίσης Έλληνας που εργάζεται στο Λάγος της Νιγηρίας εισήχθη στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, στην συνέχεια εισήχθη στο Σωτηρία και κατέληξε στο Λαικό όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Και οι δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε κανονικές μονάδες.

Κατά την διάρκειας της Διϋπουργικής Επιτροπής – στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης- αλλά και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των υπουργείων Εξωτερικών Άμυνας, ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΚΕΠΥ, εξετάσθηκαν όλες οι προληπτικές δράσεις και έγινε συντονισμός προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα στην χώρα μας. Επίσης τονίστηκε ότι η πιθανότητα για κρούσμα στην Ελλάδα είναι χαμηλή, ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και κυρίως στους ταξιδιώτες που έρχονται ή ταξιδεύουν προς τις τέσσερις χώρες της Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε).

Επιπλέον, καθορίστηκε και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως Νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ».

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε στο υπουργείο Υγείας, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, τόνισε: «Θα ήθελα να τονίσω, με αίσθημα πολύ μεγάλης ευθύνης αλλά και βεβαιότητας, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για περιστατικά τα οποία έχουν σχέση με αυτό το νόσημα. Πρόκειται, πολύ απλά, για δύο εμπύρετα περιστατικά, όπως λέμε στην ιατρική γλώσσα, τα οποία αποδείχθηκε μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων ότι είναι από ελονοσία. Επομένως η μικρή καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην άμεση ενημέρωσή σας οφείλεται στο γεγονός ότι περιμέναμε τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα για να επιβεβαιωθούμε. Όλα τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει μέχρι σήμερα, είτε αφορούν μέτρα προφύλαξης στις πύλες εισόδου της χώρας, είτε αφορούν λεπτομερή σχεδιασμό για τον πιθανό, για την ενδεχόμενη διαχείριση ενός ύποπτου περιστατικού, όλα αυτά τα μέτρα βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τις σημερινές εξαγγελίας και ανακοινώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που πιθανόν γνωρίζετε ότι έγινε και ένα τριήμερο στη Γενεύη και σήμερα είχαμε τα αποτελέσματα».

Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κρεμαστινού τόνισε μεταξύ άλλων: «το ΚΕΕΛΠΝΟ από πολύ νωρίς, από τον Απρίλιο, έχει βγάλει τις πρώτες οδηγίες για τον ιό Ebola οι οποίες ανανεώνονται συνέχεια, έχουν σταλεί οδηγίες και στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω την οδηγία η οποία έχει βγει ώστε να μην γίνονται άσκοπα ταξίδια προς τις 4 αυτές χώρες παρά μόνο όταν υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Η οδηγία αυτή βγήκε από το Υπουργείο Υγείας πριν από 2-3 μέρες και βέβαια έχουμε επίσης έρθει σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τις ιεραποστολές, με τις πρεσβείες μας στις χώρες αυτές και έχουμε ετοιμάσει μία σειρά οδηγιών που αφορούν σχεδόν όλες τις περιπτώσεις στις οποίες κάποιος θα μπορούσε να εκτεθεί ή να επανέλθει από τις χώρες αυτές στην Ελλάδα.
Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι, νομίζω η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις αυτές και για την αντιμετώπιση της μεταφοράς αλλά και για τη θεραπεία, τη συμπτωματική θεραπεία σε νοσοκομεία τα οποία ήδη έχουν υποδειχθεί και για το Υπουργείο Υγείας».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στο περιστατικό του 33χρονου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Διαπιστώσαμε, από την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο, ευρήματα ύποπτα για ελονοσία. Έγινε πολύ γρήγορα ο έλεγχος για ελονοσία στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, όπου ανευρέθη θετικός για την ελονοσία, μάλιστα έχει μία βαριά μορφή ελονοσίας, σε πεπλεγμένη μορφή, και παίρνει ειδικό φάρμακο το οποίο έχει προμηθευτεί η χώρα μας με ενέργειες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του χορηγείται αυτή τη στιγμή ενδοφλεβίως. Ελπίζουμε να πάει καλά.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι κάθε ύποπτο περιστατικό για τη νόσο, αυτή είναι μία δυσκολία, ένας βαθμός πολυπλοκότητας που έχει προστεθεί τις τελευταίες μέρες, θεωρείται ως επιβεβαιωμένο και αντιμετωπίζεται έτσι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, επειδή ακριβώς ο Ebola είναι ένας επικίνδυνος, θανατηφόρος σε πολύ υψηλό ποσοστό ιός.

Η Νιγηρία είναι μία τεράστια χώρα με 170 εκατομμύρια κόσμο, μόνο το Λάγος έχει 21 εκατομμύρια πληθυσμό, καταλαβαίνετε υπάρχουν και Έλληνες εκεί, θα αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα και άλλους ταξιδιώτες από την περιοχή οι οποίοι θα μπουν σε αυτή την κατηγορία του υπόπτου και θα αντιμετωπιστούν με παρόμοιο τρόπο. Δεν πρέπει, όμως, αυτό να μας πανικοβάλλει, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πιθανότητα επιδημίας στην χώρα μας είναι μικρή, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά και έχουμε ετοιμότητα και για εργαστηριακή διερεύνηση και για αντιμετώπιση στις πύλες εισόδου της χώρας».

KeelpnoEbolaPosterGR

Οι Γενικές Πληροφορίες που δίνει το υπουργείο Υγείας για τον ιό Εbola είναι οι εξής:

Α. Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από επιδημίες τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελόνων όπως και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

O ιός Εbola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.

Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμέτους και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

B. Συστήνεται να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, και Νιγηρία. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ :

Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ), και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ.

Γ. Το Υπουργείο Υγείας με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς (Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ) έχουν ήδη διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στην χώρα μας και έχουν ήδη προσαρμοστεί στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

- Έχουν ήδη σταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας (www.keelpno.gr) (γενικές πληροφορίες σχετικά με τον αιμορραγικό πυρετό από ιούς Ebola, τους τρόπους μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετώv, τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετών, τις οδηγίες για τη διαχείριση πιθανού/ύποπτου για ιογενή αιμορραγικό πυρετό κρούσματος σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.)
- Έχουν ήδη εκδοθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγίες για ταξιδιώτες (www.keelpno.gr)
- Έχουν ήδη καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για την διερεύνηση κλινικών δειγμάτων: Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών)
- Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως Νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ»»
- Σε ότι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή /και άλλα συμπτώματα στη χώρα έχει καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.

Δ. Επιπλέον σήμερα, υπό την Προεδρία του Υπουργού Υγείας, συγκλήθηκε και ολοκληρώθηκε Διυπουργική Σύσκεψη με αρμοδίους παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, και αρμοδίων Φορέων και Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ) με στόχο την ενημέρωση αλλά και τον γενικότερο συντονισμό του Κράτους και των Αρχών.

Διαβάστε ακόμη:

Ελονοσία και όχι Ebola το περιστατικό στο Σωτηρία - Άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών

Συναγερμός στην χώρα: Στο Σωτηρία ο Έλληνας με υποψία Ebola