ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πότε ο νόμος προβλέπει την παρέμβαση των γιατρών σε περιπτώσεις απεργίας πείνας

Εισαγγελικό έγγραφο που περιγράφει τις υποχρεώσεις των γιατρών στην περίπτωση του 21χρονου Νίκου Ρωμανού, ο οποίος συνεχίζει για 27η ημέρα την απεργία πείνας, εστάλη σύμφωνα με το δικηγόρο του, Φραγκίσκο Ραγκούση, στο νοσοκομείο "Γεννηματάς" όπου και νοσηλεύεται.

Πότε ο νόμος προβλέπει την παρέμβαση των γιατρών σε περιπτώσεις απεργίας πείνας

Σύμφωνα με το εισαγγελικό έγγραφο, τόσο ο ιατρικός κώδικας δεοντολογίας, όσο και ο νόμος αναφέρουν με σαφήνεια πως οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ιατρικές πράξεις για να διασφαλίσουν τη ζωή ενός ασθενή ακόμη στην περίπτωση απεργίας πείνας.

Όταν ο απεργός πείνας φτάνει σε οριακό σημείο για την ίδια του τη ζωή, τότε ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας, όπως ορίζει το άρθρο 12 του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, το οποίο αναφέρει ότι πρόκειται για τη μοναδική εξαίρεση, όπου δεν απαιτείται η συναίνεση του προς τους γιατρούς για να προχωρήσουν σε ιατρικές πράξεις.

Επίσης, σύμφωνα με το νόμο 3418/2005 αλλά και το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα, οι γιατροί οφείλουν να σώσουν τη ζωή ενός ασθενή, διαφορετικά θα διωχθούν για έκθεση σε κίνδυνο ασθενούς. Επιπλέον, το άρθρο 31 του σωφρονιστικού κώδικα προβλέπει ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση και στις περιπτώσεις απεργίας πείνας κρατουμένων.

Διαβάστε επίσης:

Βορίδης: Η καλύτερη δυνατή στήριξη στον Ρωμανό με σεβασμό στην ιατρική δεοντολογία

ΠΙΣ για τον Ρωμανό: Η βούληση του ασθενούς πάνω από το καθήκον του γιατρού

Νίκος Ρωμανός: Αναμένοντας τα εργαστηριακά αποτελέσματα, γιατροί και φορείς πιέζουν για μία λύση

Λιποθύμησε ο Νίκος Ρωμανός - οι γιατροί του Γ. Γεννηματάς διαρκώς στο πλευρό του

Συγκέντρωση των εργαζομένων στο «Γ. Γεννηματάς» για τον Ν. Ρωμανό