ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στην πρόληψη του εγκεφαλικού

Μία κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association καταδεικνύει ότι το φυλλικό οξύ ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους υπερτασικούς.

Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στην πρόληψη του εγκεφαλικού

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πεκίνου, με επικεφαλής τον Δρ Γιονγκ Χουο, εξέτασαν ιατρικά στοιχεία 20.000 Κινέζων με υπέρταση, χωρίς ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έπαιρνε φυλλικό οξύ σε μορφή δισκίου μαζί με εναλαπρίλη για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και η δεύτερη μόνο αντιϋπερτασική αγωγή με την ίδια δραστική ουσία.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, τα άτομα που λάμβαναν και φυλλικό οξύ εκτός από αντιϋπερτασικό παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 21%, ενώ επίσης είχαν και μικρότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η μελέτη δημιουργεί νέα δεδομένα για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Και δεν έχουμε λόγους να αμφισβητούμε ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα άτομα που δεν πάσχουν από υπέρταση», σχολιάζουν σε συνοδευτικό άρθρο η Δρ Μέιρ Στάμπφερ και ο Δρ Γουόλτερ Γουίλλετ, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.