ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλεργίες: Ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία των παιδιών

Τα παιδιά με αλλεργικές νόσους ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο μη φυσιολογικών δυσπροσαρμοστικών συναισθημάτων λόγω κάποιου βιολογικού μηχανισμού ή επειδή αλλάζουν τη συμπεριφορά τους ως αντίδραση στις αλλεργίες.

Αλλεργίες: Ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία των παιδιών

Συγκερκιμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, τα παιδιά που πάσχουν από αλλεργίες σε μικρή ηλικία είναι πιο πιθανό, σε σχέση με άλλα, να έχουν και προβλήματα άγχους και κατάθλιψης.

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των αλλεργιών αυξάνεται και το σκορ άγχους και κατάθλιψης.

Η ερευνήτρια Dr. Maya K. Nanda, του Children’s Mercy Hospital in Kansas City, στο Μισούρι, δήλωσε ότι η αλλεργική ρινίτιδα είχε την πιο ισχυρή σχέση με σκορ άγχους και κατάθλιψης σε σχέση με άλλες αλλεργικές νόσους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 546 παιδιά που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, στην ηλικία του ενός, 2, 3, 4 και 7 ετών και των οποίων οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συμπεριφοράς στην ηλικία των 7. Ερεύνησαν για σημάδια φτερνίσματος και φαγούρας στους οφθαλμούς, συριγμό ή φλεγμονή στο δέρμα.

Οι γονείς απάντησαν 160 ερωτήσεις για τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα των παιδιών τους περιλαμβανομένου του πόσο συχνά φαίνονταν να ανησυχούν, να είναι νευρικά, λυπημένα ή να φοβούνται.

Παιδιά με αλλεργικό φτέρνισμα και υγρά μάτια που φαγούριζαν ή επίμονο συριγμό στην ηλικία των 4 ετών έτειναν να έχουν υψηλότερα σκορ άγχους ή κατάθλιψης σε σχέση με άλλα στην ηλικία των 7 ετών, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics.

Όπως άλλες χρόνιες νόσοι, οι αλλεργικές νόσοι μπορούν ενδεχομένως να προκαλούν δυσπροσαρμοστικά συναισθήματα ή συμπεριφορές, αλλά ορισμένες προηγούμενες έρευνες δείχνουν βιολογικό μηχανισμό που εμπλέκει αντισώματα αλλεργίας τα οποία προκαλούν την παραγωγή άλλων ουσιών που επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες ελέγχουν τα συναισθήματα.

Η έρευνα έλαβε υπόψη τη φυλή, το φύλο και άλλους παράγοντες, επομένως η ισχυρή σχέση μεταξύ της αλλεργικής νόσου και διαταραχών εσωτερίκευσης είναι παρούσα.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας ποίκιλε στην έρευνα. Ορισμένα παιδιά είχαν άγχος ή κατάθλιψη που χρειάζονταν αγωγή, ενώ άλλα αντιμετώπιζαν κίνδυνο και χρειάζονταν παρακολούθηση.

Διαβάστε επίσης:

Παιδιά με αλλεργίες: Για ποια σοβαρή ασθένεια έχουν διπλάσιες πιθανότητες