ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί μας «καίει» το αλκοόλ; (βίντεο)

Βρίσκεστε σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί με την παρέα σας και διασκεδάζετε. Αποφασίζετε να πάρετε μια γύρα σφηνάκια. Έρχονται τα σφηνάκια, τσουγκρίζετε, κατεβάζετε γρήγορα τη μικρή γουλιά αλκοόλ και αμέσως μετά κοιτάζεστε κάνοντας κάθε είδους γκριμάτσες και εκπνέοντας κοφτά και γρήγορα.

Γιατί μας «καίει» το αλκοόλ; (βίντεο)

Που οφείλεται αυτή η γνωστή αίσθηση καψίματος που προκαλεί το αλκοόλ;

{youtube}v5Vwv4eWvL8{/youtube}

Το αλκοόλ μάς δίνει την αίσθηση ότι «καίει» επειδή επιδρά στους υποδοχείς θερμότητας VR1 που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα και το λαιμό. Όταν τρώμε κάτι καυτό, ενεργοποιούνται οι υποδοχείς VR1 και αποστέλλουν σήματα στο νευρικό σύστημα να αντιδράσει. Τα σήματα αυτά φτάνουν στον εγκέφαλο, όπου πυροδοτείται το αίσθημα καύσου ή πόνου.

Και άλλα ερεθίσματα, όπως η καψαϊκίνη της καυτερής πιπεριάς, ενεργοποιούν τους υποδοχείς VR1, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο όπως η αιθανόλη των αλκοολούχων ποτών. Η αιθανόλη καθιστούν τους υποδοχείς πιο ευαίσθητους, ενώ η καψαϊκίνη στέλνει απευθείας στους υποδοχείς το μήνυμα ότι η πιπεριά είναι πολύ καυτερή.

Κανονικά οι υποδοχείς θερμότητας ενεργοποιούνται σε θερμοκρασία 42 βαθμών και άνω, ωστόσο η αιθανόλη ρίχνει τα επίπεδα ανοχής στους 34 βαθμούς. Αφού η μέση θερμοκρασία σώματος είναι περίπου οι 37 βαθμοί, το ερέθισμα εκλαμβάνεται ως έντονο.

Δείτε κι αυτό:

Κοριτσάκι πέντε μηνών ακούει για πρώτη φορά! (βίντεο)
Οι γιατροί τον χειρουργούσαν στο κεφάλι κι αυτός έπαιζε σαξόφωνο! (βίντεο)
Η γυναίκα που μυρίζει το Πάρκινσον (βίντεο)