ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκτήστε χόμπι, πριν να είναι αργά για το μυαλό σας

Αποκτήστε χόμπι, πριν να είναι αργά για το μυαλό σας

Η συνταξιοδότηση είναι για πολλούς συνώνυμη με την ξεκούραση, ωστόσο μελέτη δείχνει ότι τα χόμπι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου στην τρίτη ηλικία.

Η συνταξιοδότηση είναι για πολλούς συνώνυμη με την ξεκούραση, ωστόσο μελέτη δείχνει ότι τα χόμπι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου στην τρίτη ηλικία.

 

Κρατώντας το μυαλό σε εγρήγορση, αποφεύγουμε τη νοητική κατάπτωση και την κατάθλιψη, δηλώνουν Καναδοί ερευνητές.

 

Η αποχώρηση από τον εργασιακό βίο έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι ρυθμοί της καθημερινότητας. Αυτό μπορεί να αφήσει ένα κενό που πρέπει να συμπληρώνεται με άλλες δραστηριότητες, οι οποίες τονώνουν το μυαλό.

 

Το διάβασμα, ο μοντελισμός, το σκάκι ή τα ταξίδια είναι ευχάριστες ασχολίες που συντελούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύουν την ψυχική υγεία.

 

Η μειωμένη δραστηριότητα μετά τη συνταξιοδότηση σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε το μυαλό μας όλο και λιγότερο. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την εγκεφαλική λειτουργία μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σοβαρές.

 

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που αποχωρούν από υψηλότερες θέσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις ικανότητές τους σε σχέση με άτομα χωρίς ειδίκευση ή εργαζόμενους σε υπαλληλικές θέσεις.

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι συνταξιούχοι που συμμετέχουν σε ευχάριστες δραστηριότητες που κεντρίζουν το μυαλό εμφανίζουν βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία. Παράλληλα, η ποικιλία των ενδιαφερόντων ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλει στη μακροζωία, γράφει η Telegraph.

 

Ο ψυχολόγος Larry Baer ήταν επικεφαλής της μελέτης εκ μέρους του Πανεπιστημίου Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά.

 

Ο ίδιος δήλωσε πως «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο αυτήν την περίοδο της ζωής [συνταξιοδότηση] και να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες που συντελούν στη νοητική κατάπτωση, καθώς και τους παράγοντες που βοηθούν ώστε να προστατεύσουμε το μυαλό».

 

Η ομάδα του Baer μελέτησε δεδομένα σχετικά με 333 συνταξιούχους μέσης ηλικίας 59 ετών. Τα άτομα αυτά δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ούτε είχαν κινητικά προβλήματα στο ξεκίνημα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journals of Gerontology: Psychological Sciences.

 

Ο Baer σχολίασε στη συνέχεια τα ευρήματα της μελέτης: «Ελπίζω τα αποτελέσματα αυτά να επηρεάσουν μελλοντικά τις μεθόδους που στοχεύουν στην καλή νοητική λειτουργία των συνταξιούχων.»

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν προωθήσουμε τις νοητικές δραστηριότητες. Πρέπει παράλληλα να αντιμετωπίζονται πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης, καθώς η νόσος οδηγεί σε μειωμένη νοητική λειτουργία.»


BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Οι περιοχές που μπαίνουν και βγαίνουν από το «βαθύ κόκκινο» - Τι ισχύει σε όλη τη χώρα

Υπόθεση βιτριόλι: Τι αναφέρει ο εισαγγελέας στην πρόταση «φωτιά» προς το δικαστικό συμβούλιο

Ηλιόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο κ. Χατζηδάκης θα προσπαθήσει να φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα

Top10: Δέκα πράγματα που αποδεικνύουν τη μεγαλοφυία του Jeff Bezos

Τα τερατόμορφα πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας (photos)

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Θέμα υπευθυνότητας τα self test - Στο χέρι μας η βελτίωση

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στον προθάλαμο του εισαγγελέα ένας ακόμη ηθοποιός για βιασμό- Νέες καταγγελίες

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πόσα ενεργά ηφαίστεια έχει η Ελλάδα και ποια είναι τα πιο επικίνδυνα;

Παύλος Φύσσας: Σαν σήμερα γεννήθηκε το σύγχρονο σύμβολο του αντιφασισμού (pics & vids)

Εξηγώντας το «μπρα ντε φερ» στην ανατολική Ουκρανία: Τι γίνεται στα σύνορα με τη Ρωσία

Θρίλερ με την εξαφάνιση 33χρονου από το Αμύνταιο: Το πρόσωπο – «κλειδί» που αναζητά η οικογένειά του

Ο λόγος που ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει Βασιλιάς (pics)