ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι προκαλεί η κορτιζόνη στο σώμα

Η συσσωρευμένη ένταση από το άγχος, έχει ως αποτέλεσμα τη μακρόχρονη έκκριση της κορτιζόλης και αυτή με τη σειρά της επηρεάζει πολλά συστήματα του οργανισμού με πρώτο το κεντρικό νευρικό σύστημα και στη συνέχεια το καρδιαγγειακό, με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
Τι προκαλεί η κορτιζόνη στο σώμα

Η συσσωρευμένη ένταση από το άγχος, έχει ως αποτέλεσμα τημακρόχρονη έκκριση της κορτιζόλης και αυτή με τη σειρά της επηρεάζει πολλάσυστήματα του οργανισμού με πρώτο το κεντρικό νευρικό σύστημα και στη συνέχειατο καρδιαγγειακό, με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Είναι γνωστό ότι οι ορμόνες του άγχους οδηγούν σε κατάθλιψη,εξαρτήσεις ακόμα και σε απώλεια μνήμης. Επίσης, το στρες μπορεί να επηρεάσει ακόμα το στομάχι, τοσωματικό βάρος αλλά και το DNA.

Οι αυξημένες ποσότητες οξέος στο στομάχι λόγω στρες προκαλούνγαστρεντερικά προβλήματα και όλοι κάποια στγμήέχουμε παραπονεθεί για στομαχικά προβλήματα σε δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Το στρες μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο τολίπος αποθηκεύεται στο σώμα.

Σε ότι αφορά τις μεταβολές του DNA, οιορμόνες του άγχους, όπως η κορτιζόλη προκαλούν βράχυνση των τελομερών, τα οποίαείναι γενετικές δομές που προστατεύουν τις απολήξεις των χρωμοσωμάτων. Εάν τατελομερή είναι πολύ μικρά σε μήκος, τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν ναπολλαπλασιαστούν.