ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όταν ο εγκέφαλος κουράζεται, το σώμα ακολουθεί

Η εγκεφαλική «κόπωση» μπορεί να μειώσει την αντοχή μας,επιβαρύνοντας τις σωματικές επιδόσεις. Αυτό δείχνει μία πρόσφατη έρευνα, πουπραγματοποίησαν ερευνητές από το  Πανεπιστήμιοτου Κεντ στην Αγγλία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας καιδημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Medicine & Science in Sports &Exercise».

Όταν ο εγκέφαλος κουράζεται, το σώμα ακολουθεί

Η εγκεφαλική «κόπωση» μπορεί να μειώσει την αντοχή μας,επιβαρύνοντας τις σωματικές επιδόσεις. Αυτό δείχνει μία πρόσφατη έρευνα, πουπραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιοτου Κεντ στην Αγγλία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας

και Ιατρικής Έρευνας καιδημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Medicine & Science in Sports &Exercise».

Μέχρι σήμερα, οι έρευνες εστίαζαν στο ότι η μικρή σεδιάρκεια άσκηση βελτιώνει τη νοητική δραστηριότητα, ενώ η εξαντλητική άσκηση μαςεξουθενώνει και μας καθιστά ανίκανους να σκεφτούμε καθαρά.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε σε τέσσερα στάδια.

Αρχικά ζητήθηκε από δέκα υγιείς εθελοντές να επισκεφθούν έναειδικά διαμορφωμένο γυμναστήριο. Στα πόδια τους συνδέθηκε ένα ηλεκτρόδιο, τοοποίο διοχέτευε μικρές ποσότητες ρεύματος και τους ζητήθηκε να κάνουν συσπάσειςστα πόδια, ενώ οι επιδόσεις τους παρακολουθούνταν από ηλεκτρονικούςυπολογιστές. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κουρασμένοι μύες είχαν λιγότερη δύναμηκαι ανταποκρίνονταν λιγότερο στο ηλεκτρικό ερέθισμα, δείχνοντας στους ερευνητέςκατά πόσο το σώμα αλλά και το νευρικό σύστημα έχουν κουραστεί.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να κάνουνένα τεστ σχηματισμού λέξεων στον υπολογιστή διάρκειας 90 λεπτών, το οποίο έχειαποδειχθεί ότι προκαλεί νοητική κούραση.

Παράλληλα, σε μία άλλη συνεδρία, εθελοντές παρακολούθησανγια 90 λεπτά την ταινία «Earth», ένα χαλαρωτικό ντοκιμαντέρ.

Μετά το τέλος του νοητικού τεστ και του ντοκιμαντέρ, οιερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να γυμνάσουν το ένα τους πόδι με έναειδικό όργανο γυμναστικής, μέχρι να νιώσουν εξάντληση στους μύες, ενώ κατά τηδιάρκεια της άσκησης τους ενημέρωναν σχετικά με το πόσο επώδυνη τους φαινόταν ηάσκηση.

Στο τέλος, υποβλήθηκαν, για ακόμη μία φορά, στην πρώτησωματική δοκιμασία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν, η νοητική άσκησηεπηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη σωματική αντοχή σε ασκήσεις. Συγκεκριμένα, όσοιέκαναν το νοητικό τεστ κουράστηκαν περίπου 13% γρηγορότερα σε σχέση με όσους παρακολούθησαντο ντοκιμαντέρ.

Τα εντυπωσιακό ήταν, μάλιστα, πως, ενώ οι εθελοντέςαισθάνονταν τους μυς τους πολύ πιο κουρασμένους μετά το τεστ στον ηλεκτρονικόυπολογιστή, επί της ουσίας ανταποκρίνονταν με την ίδια δύναμη τόσο στις εντολέςτου εγκεφάλου όσο και του ηλεκτροδίου που ήταν συνδεδεμένο στο πόδι.

Ο καθηγητής του ερευνητικού κέντρου «INSERM» στοΠανεπιστήμιο της Βουργουνδίας στη Γαλλία, που διεξήγαγε την έρευνα από κοινού μετους Σάμιουελ Μαρκορά και Μπέντζαμιν Παζό του Πανεπιστημίου του Κεντ, εξήγησε: «Ενώη μέγιστη δύναμη των μυών δεν επηρεάζεται από τη νοητική κούραση, αυτό πουμεταβάλλεται είναι η αντοχή, κάτι που συνδέεται με τη γενικότερη αίσθησηκόπωσης.»

Η έντονη σωματική άσκηση φαίνεται δυσκολότερη, λοιπόν, όταντο μυαλό μας είναι κουρασμένο κι έτσι σταματάμε πιο γρήγορα, αν καιαντικειμενικά οι μύες μας είναι ακόμη ξεκούραστοι.