ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκέφαλος: τι τύπος είστε αρχηγικός, ή προσαρμοστικός;

Καταρρίπτει την θεωρία των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου,τα οποία υποτίθεται ότι λειτουργούν διαφορετικά,  η επιστημονική κοινότητα και συγκεκριμένα, ο Δρ Στήβεν Κόσλιν – διακεκριμένος καιπολυβραβευμένος ψυχολόγος και νευροεπιστήμονας σε ένα νέο βιβλίο που θα κυκλοφορήσειστις ΗΠΑ αύριο 5 Νοεμβρίου.

Εγκέφαλος: τι τύπος είστε αρχηγικός, ή προσαρμοστικός;

Καταρρίπτει την θεωρία των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου,τα οποία υποτίθεται ότι λειτουργούν διαφορετικά, η επιστημονική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο Δρ Στήβεν Κόσλιν – διακεκριμένος καιπολυβραβευμένος ψυχολόγος και νευροεπιστήμονας σε ένα νέο βιβλίο που θα κυκλοφορήσειστις ΗΠΑ αύριο 5 Νοεμβρίου, «τα ημισφαίρια του εγκεφάλου δεν λειτουργούνμεμονωμένα αλλά συνεργικά, με όλα τους τα τμήματα να συμβάλλουν σε αυτό πουαποκαλούμε «σκέψη». Η ιστορία λοιπόν του αριστερού/δεξιού ημισφαιρίου «μπορείνα αποτελεί την μητέρα όλων των μύθων: ακούγεται καλή και μοιάζει λογική, αλλάδεν είναι αλήθεια».

Στο βιβλίο, το οποίο τιτλοφορείται «Top Brain, BottomBrain: Surprising Insights Into How You Think» (εκδ. Simon & Schuster), ο Δρ Κόσλιν σε συνεργασία με τονσυγγραφέα Γουέιν Μίλερ, εξηγούν επίσης πως αν θέλει να χωρίσει κάποιος τουςανθρώπους σε κατηγορίες αναλόγως με τον τρόπο που σκέφτονται, τότε δεν θαμιλήσει για «δεξιόστροφους» και «αριστερόστροφους» (με βάση το επικρατούν δεξιόή αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου) αλλά για «αρχηγικούς», «διεισδυτικούς»,«δημιουργικούς-ριψοκίνδυνους» και «προσαρμοστικούς».

Όπως εξηγούν ο δρ Κόσλιν και ο κ. Μίλερστην εφημερίδα «The Wall Street Journal», το βιβλίο ουσιαστικά παραθέτει τηνεπονομαζόμενη θεωρία των γνωστικών καταστάσεων, η οποία χωρίζει τον εγκέφαλοστο άνω τμήμα του (αποτελείται από τους βρεγματικούς λοβούς και το ανώτεροτμήμα των μετωπιαίων λοβών) και στο κάτω τμήμα του (αποτελείται από τα υπόλοιπατμήματα των μετωπιαίων λοβών, τον ινιακό λοβό και τους κροταφικούς λοβούς).

Το άνω τμήμα του εγκεφάλου χρησιμοποιεί πληροφορίεςγια το περιβάλλον (σε συνδυασμό με άλλου είδους πληροφορίες, όπως οισυναισθηματικές αντιδράσεις και η ανάγκη για φαγητό ή ποτό) για να αποφασίσειποιους στόχους θέλει να επιτύχει.

Το τμήμα αυτά είναι υπεύθυνο για την κατάρτιση σχεδίων, την γέννηση προσδοκιώνγια την έκβασή τους και, κατά την εφαρμογή τους, τη σύγκριση ανάμεσα στην προσδοκώμενηέκβαση και στο τι αλήθεια συμβαίνει, ώστε να γίνουν και οι απαιτούμενεςπροσαρμογές.

Αντίστοιχατο κάτω τμήμα του εγκεφάλου, οργανώνει τα μηνύματααπό τις αισθήσεις, συγκρίνοντας ταυτοχρόνως ό,τι αντιλαμβάνεται με όλες τιςπληροφορίες που κατά το παρελθόν έχουν αποθηκευθεί στη μνήμη.

Τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρισης χρησιμοποιούνται εν συνεχεία για τηνταξινόμηση και την ερμηνεία των μηνυμάτων από τις αισθήσεις, ούτως ώστε νααντιληφθούμε το νόημα όσων μας συμβαίνουν.

Ο επιστήμονας υποστηρίζει, ότι αν και ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί μονίμως καιτα δύο προαναφερθέντα τμήματα, άλλοι άνθρωποι χρησιμοποιούν εξίσου και τα δύοκαι άλλοι τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο το ένα ή το άλλο - και έτσιχωρίζονται στις τέσσερις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν.