ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο εγκέφαλος επηρεάζει τη δημιουργία και την προσωπικότητα

Ο εγκέφαλος επηρεάζει τη δημιουργία και την προσωπικότητα

Είναι εκπληκτικό το πώς νομίζουμε ότι λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα.

Είναι εκπληκτικό το πώς νομίζουμε ότι λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα.

 

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει σε βάθος τον ανθρώπινο εγκέφαλο και έχουν συναρπαστικά πράγματα να δηλώσουν.

 

1. Ο εγκέφαλος λειτουργεί πιο δημιουργικά όταν είμαστε κουρασμένοι

 

Για τους ανθρώπους που λειτουργούν καλύτερα το πρωί, είναι καλύτερο να εκμεταλλεύονται τις πρωινές ώρες ώστε να ολοκληρώσουν απαιτητικές εργασίες που απαιτούν αναλυτική σκέψη. Για τα λεγόμενα «νυχτοπούλια» ισχύει το αντίθετο κι έτσι η δύση του ηλίου σηματοδοτεί την καλύτερη ώρα για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων.

 

Ωστόσο, όσον αφορά τη δημιουργική σκέψη ο εγκέφαλος λειτουργεί πιο αποδοτικά όταν αντιμετωπίζει κόπωση. Ακούγεται παράδοξο, όμως είναι αλήθεια. Όταν είμαστε κουρασμένοι, ο εγκέφαλος δε φιλτράρει επαρκώς τα εξωτερικά ερεθίσματα και δεν απομνημονεύει όλες τις συνδέσεις μεταξύ ιδεών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουμε νέες συνάψεις και πρωτότυπους συνειρμούς ώστε να συλλάβουμε νέες ιδέες.

 

2. Το στρες συρρικνώνει τον εγκέφαλο

 

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πιθήκους προκειμένου να ερευνηθούν οι επιπτώσεις του στρες στην ανάπτυξη και την ψυχική υγεία έδειξε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το στρες έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Μια άλλη έρευνα με αντικείμενο μελέτης τα ποντίκια έδειξε ότι το χρόνιο στρες κάνει τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου να συρρικνώνεται. Αυτή η περιοχή συνδέεται άμεσα με την απομνημόνευση.

 

3. Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια οφείλονται στην καλωδίωση του εγκεφάλου

 

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν διαφορές στη δομή του εγκεφάλου, οι οποίες καθορίζουν στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου. Οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς άνθρωποι επεξεργάζονται και ανταποκρίνονται διαφορετικά τα ερεθίσματα και αυτό εκφράζεται ως στοιχείο της προσωπικότητάς τους.

 

4. Ο εγκέφαλος προτιμά τους ανθρώπους που κάνουν λάθη

 

Πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί από ψυχολόγους δείχνουν ότι οι μικρές ατέλειες του χαρακτήρα κάνουν έναν άνθρωπο πιο συμπαθή. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν τους εκλαμβάνει ως απειλή κι έτσι μοιάζουν προσιτοί και ακίνδυνοι. Είναι λοιπόν λογικό να αποστασιοποιούμαστε και να αντιπαθούμε τους ανθρώπους που μοιάζουν να μην έχουν καμία ατέλεια.

BEST OF NETWORK