ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνέδριο Φυσικοθεραπείας: «συμμαχία» θεραπευτή και μηχανημάτων

Στην κατάρριψη μύθων πολλών  δεκαετιών γύρω από την μυοσκελετική φυσικοθεραπεία,καθώς και στο νέο ρόλο του Φυσικοθεραπευτή, αυτόν του “θεραπευτικού εκπαιδευτή”,δίνει έμφαση το 23ο Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό ΣυνέδριοΦυσικοθεραπείας πουδιεξάγεται από αύριο μέχρι τις 24 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο τουΥπουργείου Υγείας (MPC) στο Μαρούσι, υπό την Αιγίδα του ΥπουργείουΥγείας.
Συνέδριο Φυσικοθεραπείας: «συμμαχία» θεραπευτή και μηχανημάτων

Στην κατάρριψη μύθων πολλών δεκαετιών γύρω από την μυοσκελετική φυσικοθεραπεία,καθώς και στο νέο ρόλο του Φυσικοθεραπευτή, αυτόν του “θεραπευτικού εκπαιδευτή”,δίνει έμφαση το 23ο Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό ΣυνέδριοΦυσικοθεραπείας με τίτλο «Εφαρμοσμένη Μυοσκελετική Φυσικοθεραπεία» πουδιεξάγεται από αύριο μέχρι τις 24 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο τουΥπουργείου Υγείας (MPC) στο Μαρούσι, υπό την Αιγίδα του ΥπουργείουΥγείας.

Αξίζεινα σημειωθεί, ότι παρούσα στο συνέδριο θα είναι και η Δρ. Μέριλυν Μάφετ Πρόεδρος της Παγκόσμιας ΣυνομοσπονδίαςΦυσικοθεραπείας, του ανώτατου οργάνου των φυσικοθεραπευτών διεθνώς καικαθηγήτρια φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία αποτελείαξιοσέβαστο και απόλυτα αναγνωρίσιμο πρόσωπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι τηςφυσικοθεραπείας και είναι ειδικήσύμβουλος του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα πρόληψης καιπροαγωγής της υγείας για τις Μη Μεταδιδόμενες Ασθένειες (Καρδιοαγγειακάνοσήματα, νόσος του Πάρκινσον, οστεοαρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιοςπόνος , παχυσαρκία κλπ).

Κατάτην ομιλία της, η κυρία Μάφετ, θα παρουσιάσει σημαντικά στοιχεία για τηνεπικράτηση των νοσημάτων αυτών στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, και θατονιστεί η αποδεδειγμένη αξία της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη αλλά και τηνπροσπάθεια αποκατάστασης των επιπτώσεων τους στον πληθυσμό.

Ο Πρόεδροςτου Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτώνκ. Γεώργιος Μπάκας, με αφορμή τη διοργάνωση, αναφέρει μεταξύ άλλων:

Μερικά από τα σημαντικά λάθη στα οποία δυστυχώςμέχρι σήμερα, οι πολίτες και ειδικότερα οι ασθενείς βασίζουν τη σχέση τους μετη φυσικοθεραπεία, είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι πιστεύουν, ότι ηφυσικοθεραπεία θα πρέπει να γίνεται δύο φορές τον χρόνο για την διατήρηση τηςκαλής υγείας του ασθενούς. Χαρακτηριστικό αυτού άλλωστε είναι το ότι, σύμφωναμε τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, δικαιολογούνται ΜΟΝΟ δύο φορέςτον χρόνο συνεδρίες φυσικοθεραπείας σε κάθε ασθενή, ένα ιδιότυπο πλαφόν που δενέχει καμία ουσιαστική επιστημονική τεκμηρίωση.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η πρόληψη μέσω τηςφυσικοθεραπείας, ωθεί τον ασθενή σε μία κουλτούρα περισσότερης κίνησης καιάσκησης, «έξω» από το κρεβάτι της φυσικοθεραπείας, προκειμένου να έχει και ναδιατηρεί μία καλή σωματική φυσική κατάσταση. Η φυσικοθεραπεία επί κλίνης συνιστάταιΜΟΝΟ όταν υπάρχουν συμπτώματα παθολογίας της ανθρώπινης κίνησης ή διαγνωσμένο πρόβλημαυγείας.

Επίσης, οι ασθενείς πιστεύουν ότι φυσικοθεραπείαείναι τα μηχανήματα του φυσικοθεραπευτηρίου και ότι όσο καλύτερα μηχανήματαέχει ο φυσικοθεραπευτής, τόσο καλύτερες υπηρεσίες προσφέρει. Ωστόσο ηπραγματικότητα είναι, ότι η ποιότητα των υπηρεσιών της φυσικοθεραπείας είναι ηκατάρτιση του ίδιου του φυσικοθεραπευτή και όχι ο αριθμός των μηχανημάτων του.Ας μην ξεχνάμε ότι οι πυλώνες της θεραπευτικής προσέγγισης της φυσικοθεραπείαςμε βαρύνουσα σειρά είναι: η κλινική αξιολόγηση, οι τεχνικές δια χειρός, ηάσκηση, και επικουρικά, τα φυσικά μέσα και ηλεκτροθεραπεία.

Τέλος, ένας ακόμα μύθος που πρέπει να καταρριφθείείναι αυτός του ρόλου του φυσικοθεραπευτή. Οι ασθενείς μέχρι σήμερα θεωρούν ότιτο έργο του φυσικοθεραπευτή περιορίζεται μόνο στο πρακτικό σκέλος της θεραπείας.Όμως, η αλήθεια είναι ότι η παρέμβαση του φυσικοθεραπευτή, είναι κατά ένα πολύμεγάλο μέρος και συμβουλευτική προς τον ασθενή. Ο φυσικοθεραπευτής είναι αυτόςπου δίνει τις κατάλληλες κατευθύνσεις στον ασθενή ώστε, να αλλάξει την αντίληψήτου για την κινητικότητά του. Ο φυσικοθεραπευτής είναι “ο θεραπευτικόςεκπαιδευτής”: συνεργάζεται με τον ασθενή και τον βοηθά στο πώς θα προσαρμόσειτις συνήθειες της ζωή του στις νέες του ανάγκες, υποδεικνύοντας και τον τρόπομε τον οποίο μπορεί αυτό να το επιτύχει.

Αξίζει επίσηςνα επισημανθεί, ότι στο Συνέδριο θα συζητηθεί η νέα παγκόσμια τάση - συμβουλευτική και πρόληψη για τη διατήρηση ενός καλού επιπέδουυγείας και ποιότητας ζωής – που υιοθετείται πλέον, ειδικότερα στημυοσκελετική φυσικοθεραπεία και η οποίααποτελεί και το 90% των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαστηριούχοιελευθεροεπαγγελματίες φυσικοθεραπευτές.