ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και η λίγη και η πολλή τεστοστερόνη κόβουν χρόνια ζωής

Λιγότερα χρόνια ζουν οι ηλικιωμένοι άνδρες με πολλήτεστοστερόνη, αλλά και αυτοί με πολύ λίγη, σύμφωνα με μία νέα έρευνα πουπραγματοποίησαν ερευνητές από την Ιατρική και
Και η λίγη και η πολλή τεστοστερόνη κόβουν χρόνια ζωής

Λιγότερα χρόνια ζουν οι ηλικιωμένοι άνδρες με πολλήτεστοστερόνη, αλλά και αυτοί με πολύ λίγη, σύμφωνα με μία νέα έρευνα πουπραγματοποίησαν ερευνητές από την Ιατρική και Φαρμακευτική Σχολή τουΠανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και δημοσιεύεται στο περιοδικό για θέματακλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού «Journal of Endocrinology andMetabolism».

Αντιθέτως, όσοι έχουν την ορμόνη σε μέσα επίπεδα, έχουν καιμεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μία άλλη αυστραλιανή έρευνα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συσχέτισαν τοεπίπεδο των δύο κυριότερων ανδρογόνων ορμονών, της τεστοστερόνης και τηςδιυδροτεστοστερόνης (DHT) που παράγεται στον οργανισμό από την μετατροπή τηςπρώτης, με τη διάρκεια ζωής περίπου 3.700 ανδρών ηλικίας 70 έως 89 ετών.

Αφού τους χώρισαν σε ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο των ορμονώνστο σώμα τους, πραγματοποίησαν μετρήσεις κατ’ επανάληψη μεταξύ των ετών 2001 -2004, ενώ η παρακολούθηση της επιβίωσης των συμμετεχόντων έγινε μέχρι το 2010.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η ομάδα των ανδρών με τιςλιγότερες ορμόνες (τεστοστερόνη και DHT) ήταν αυτή που εμφάνισε την υψηλότερημέση θνησιμότητα.

Ακολουθούσε η ομάδα των ανδρών με τα υψηλά επίπεδα ορμονών,ενώ τη χαμηλότερη θνησιμότητα είχαν οι άνδρες της ομάδας με τα μεσαία επίπεδαορμονών.

Ο επικεφαλής της έρευνας Μπου Μπενγκ Γιπ της Ιατρικής καιΦαρμακευτικής Σχολής του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας ανέφερε: «Οι ηλικιωμένοι με μέσα επίπεδα τεστοστερόνηςζουν περισσότερο από όσους έχουν είτε χαμηλά, είτε υψηλά επίπεδα της ορμόνης. Ηύπαρξη των σωστών επιπέδων τεστοστερόνης, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα τηςDHT, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο καιγενικότερα αποτελεί δείκτη καλύτερης υγείας»