ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Η γενναιοδωρία κάνει καλό στην υγεία

Έρευνα: Η γενναιοδωρία κάνει καλό στην υγεία

Η γενναιοδωρία, είτε προσφέρουμε χρόνο είτε χρήμα, δεν επηρεάζει μόνο όσους επωφελούνται από την προσφορά μας.

Η γενναιοδωρία, είτε προσφέρουμε χρόνο είτε χρήμα, δεν επηρεάζει μόνο όσους επωφελούνται από την προσφορά μας.

 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχει θετική επίδραση και στη δική μας υγεία όταν κάνουμε μια καλή πράξη για τους άλλους.

 

1. Η γενναιοδωρία μειώνει το στρες

Η τσιγκουνιά και το αίσθημα της ντροπής που τη συνοδεύει σχετίζονται άμεσα με τα αυξημένα επίπεδα στρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν απλόχερα χρήματα δεν παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία παράγεται στον οργανισμό όταν αντιμετωπίζουμε στρες.

 

2. Η εργασιακή ευτυχία εξαρτάται από τη γενναιοδωρία

Βοηθώντας συνεργάτες και συναδέλφους είμαστε πιο ευτυχείς στον εργασιακό μας χώρο, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν. Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στον περιοδικό American Review of Public Administration, δείχνει ότι ο αλτρουισμός καλλιεργεί την καλή διάθεση και την αφοσίωση στην εργασία.

 

3. Η γενναιοδωρία χαρίζει χρόνια ζωής

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο δηλώνουν πως υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της προσφοράς και του μειωμένου κινδύνου για πρόωρο θάνατο. Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Public Health και υποδεικνύουν ότι όταν βοηθάμε τους άλλους οι κίνδυνοι για την υγεία μας περιορίζονται σημαντικά.

 

4. Η γενναιοδωρία βοηθά στον ευτυχισμένο γάμο

Η γενναιοδωρία είναι ένα από τα σημαντικότερα μυστικά του ευτυχισμένου γάμου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ το 2011. Φαίνεται πως οι σύντροφοι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν προσφέρουν συναισθηματικά και πρακτικά, από το να φτιάξουν μια κούπα καφέ έως να συγχωρήσουν ένα σφάλμα.

 

5. Η γενναιοδωρία ενισχύει την ψυχική υγεία

Πρόσφατη επισκόπηση που πραγματοποιήθηκε με βάση 40 παλαιότερες μελέτες έδειξε ότι ο εθελοντισμός δίνει ώθηση την ευεξία και την ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ παράλληλα προστατεύει από την κατάθλιψη.


 

BEST OF NETWORK