ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το φάρμακο της νιότης αντιστρέφει τη διαδικασία γήρανσης

Αμερικανοίεπιστήμονες κατάφεραν να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης, στο πλαίσιοπειραματικής μελέτης σε ζώα.

Το φάρμακο της νιότης αντιστρέφει τη διαδικασία γήρανσης

Αμερικανοίεπιστήμονες κατάφεραν να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης, στο πλαίσιοπειραματικής μελέτης σε ζώα.

Χρησιμοποίησαν μιαειδική χημική ουσία ώστε να αναζωογονήσουν τους μύες ποντικιών και διαπίστωσανότι το αποτέλεσμα ήταν η αντιστροφή της γήρανσης κατά 40 χρόνια.

Η κατάσταση τωνμυών στα 60 χρόνια της ζωής μεταβλήθηκε ώστε να προσομοιάζει τα 20 χρόνια,χωρίς όμως να υπάρξει επακόλουθη αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Οι ερευνητές απότην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακάλυψαν έναν εντελώς νέο μηχανισμό γήρανσηςκαι στη συνέχεια τον ανέτρεψαν.

Η διαδικασίαγήρανσης θεωρείται μονόδρομος, ωστόσο πλέον οι επιστήμονες απέδειξαν ότι μπορείέως ένα βαθμό να αντιστραφεί. Το ερευνητικό έργο εστίασε σε μια χημική ουσίαπου ονομάζεται NAD. Τα επίπεδα της NAD μειώνονται σταδιακά στα κύτταρα με τηνπάροδο των ετών.

Η επιστημονικήομάδα διαπίστωσε πως αυτή η διαδικασία διαταράσσει τη λειτουργία των «σταθμών παραγωγήςενέργειας» των κυττάρων (μιτοχόνδρια), με αποτέλεσμα τη μικρότερη παραγωγήενέργειας όσο περνούν τα χρόνια.

Οι πειραματικέςδοκιμές έδειξαν ότι αυξάνοντας τα επίπεδα της NAD, χορηγώντας στα ποντίκια μιαειδική χημική ουσία την οποία μετατρέπουν σε NAD, παρατηρήθηκε αντιστροφή της διαδικασίαςγήρανσης.

Χορήγησαν τηνουσία σε ποντίκια δύο ετών για μία εβδομάδα και σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας,απώλειας μυϊκής μάζας, φλεγμονής και αντίστασης στην ινσουλίνη οι μύες τους λειτούργησανσαν να ήταν μόλις έξι μηνών.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικόπεριοδικό Cell και υποδεικνύει ότι η αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης είναιδυνατή, τουλάχιστον σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας.