ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα παχύσαρκα παιδιά κατακλύζονται από την ορμόνη του στρες

Τα επίπεδα της κορτιζόλης –η οποία είναι γνωστή και ως «ορμόνη του στρες»– στα παιδιά με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος φαίνεται πως είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα παχύσαρκα παιδιά κατακλύζονται από την ορμόνη του στρες

Τα επίπεδα της κορτιζόλης –η οποία είναι γνωστή και ως «ορμόνητου στρες»– στα παιδιά με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος φαίνεται πως είναιανησυχητικά, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων Erasmus MC-Sophia στην Ολλανδίαμελέτησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε είκοσι παχύσαρκα παιδιά (15 κορίτσια και5 αγόρια) και σε είκοσι παιδιά με φυσιολογικό βάρος (15 κορίτσια και 5 αγόρια).Όλα τα παιδιά ήταν 8 έως 12 ετών.

Τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης για μεγάλο χρονικόδιάστημα σχετίζονται με πολυάριθμα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ηδυσπεψία και η κατάθλιψη, επισημαίνουν οι ερευνητές.


Τα αποτελέσματα δεν υπέδειξαν εάν τα παχύσαρκα παιδιά αντιμετωπίζουναυξημένο στρες ή απλώς ο οργανισμός τους επεξεργάζεται διαφορετικά τις ορμόνες.Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Endocrinology& Metabolism.