ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρησιμοποιούν ηλεκτροσόκ για να σβήνουν τις κακές αναμνήσεις

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αμφιλεγόμενη τεχνική του ηλεκτροσόκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στοχευμένα ώστε να διαγράφονται οι δυσάρεστες αναμνήσεις σε ασθενείς με κατάθλιψη.

Χρησιμοποιούν ηλεκτροσόκ για να σβήνουν τις κακές αναμνήσεις

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αμφιλεγόμενη τεχνική τουηλεκτροσόκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στοχευμένα ώστε να διαγράφονται οιδυσάρεστες αναμνήσεις σε ασθενείς με κατάθλιψη.


Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT) ή αλλιώς θεραπεία μεηλεκτροσόκ θεωρείται η ύστατη λύση στην περίπτωση κατάθλιψης καιχρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.


Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ναϊμέχεν της Ολλανδίαςδιαπίστωσε ότι χρονομετρώντας στρατηγικά τα κύματα του ηλεκτροσόκ, θα μπορεί ναεπεμβαίνει στη μνήμη και να εξαλείφει τις τραυματικές εμπειρίες.


Η μέθοδος βασίζεται στη θεωρία ανασυγκρότησης τωναναμνήσεων. Η διαδικασία ανασυγκρότησης περιλαμβάνει την απομάκρυνση τωναναμνήσεων από την «πνευματική αποθήκη» κάθε φορά που υπόκεινται σεεπεξεργασία. Στη συνέχεια, καταγράφονται και πάλι στα κυκλώματα του εγκεφάλου.


Τα αποτελέσματα των δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί έωςτώρα σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι κατά την ανασυγκρότηση οι αναμνήσειςμπορούν να υποστούν αλλαγές ή να διαγραφούν.


Έπειτα από πειραματική δοκιμή σε ασθενείς μεβαριά κατάθλιψη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αναμνήσειςπράγματι επηρεάζονται χάρη στο ηλεκτροσόκ. Χρειάζονται ωστόσο περαιτέρω έρευνεςώστε να διαπιστωθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της αμφιλεγόμενης θεραπείαςσε παλαιότερες και πιο σύνθετες αναμνήσεις.