ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασφαλιστικό: με άγριες διαθέσεις για τους πολίτες το 2014

Με άγριες διαθέσεις έρχεται το 2014 για το Ασφαλιστικόσύστημα, παρά την επιβολή κλιμακωτών εισφορών 5% έως 15%.
Ασφαλιστικό: με άγριες διαθέσεις για τους πολίτες το 2014

Με άγριες διαθέσεις έρχεται το 2014 για το Ασφαλιστικόσύστημα, παρά την επιβολή κλιμακωτών εισφορών 5% έως 15%.

Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά η «Ημερησία»,σημειώνοντας, ότι παρά την επιβολήκλιμακωτών εισφορών 5% - 15% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, την κατάργησητων δώρων και την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη το 2013, τα ελλείμματατων ασφαλιστικών Ταμείων (σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ, 472 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ)το 2014 και η αβεβαιότητα για την πορεία των εσόδων λόγω της παρατεινόμενηςύφεσης, της αυξημένης ανεργίας και των μειώσεων των μισθών, προδιαγράφουν έναεκρηκτικό ασφαλιστικό τοπίο.


Με δεδομένη τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία κατά 1,8 δισ.ευρώ το 2014 και παρά τις εξοικονομήσεις από την εξάλειψη των παράνομωνπληρωμών συντάξεων και των επιδομάτων και την καταβολή του ΕΚΑΣ από την1/1/2014 μόνο σε όσους είναι 65 ετών και άνω, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας,Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «ποντάρει» στην αύξηση της εισπραξιμότηταςτων εισφορών (των τρεχουσών με διασταυρώσεις και των οφειλομένων, μέσωρυθμίσεων και κατασχέσεων) και στον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής έτσι ώστε νααυξηθούν τα έσοδα και να αποφευχθούν νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις (γιατις επικουρικές όπως και για τα εφάπαξ οι μειώσεις θεωρούνται δεδομένες, μεβάση την ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων).

Το plan b, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, προβλέπει παρεμβάσεις στιςσυντάξεις των «ευγενών» ταμείων - με προοπτική να ισχύσει καθεστώς ΙΚΑ γιαόλους τους εργαζομένους ή να επιβληθούν πρόσθετες εισφορές στους πρόωρασυνταξιοδοτουμένους - πλήρεις ενοποιήσεις εισφορών και παροχών και αλλαγή τουσυστήματος προνοιακών επιδομάτων (πληρωμές με βάση εισοδηματικά και περιουσιακάκριτήρια).

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα,παραμένει η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 1,3 ποσοστιαίαμονάδα το 2014 (και συνολικά κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2016) με«δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», δηλαδή χωρίς να δοθεί πρόσθετη κρατικήχρηματοδότηση έναντι της απώλειας εσόδων που θα προκύψει.