ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φτωχά παιδιά, επιρρεπή στα κρυολογήματα όταν μεγαλώσουν

Μία νέα επιστημονική έρευνα από τις ΗΠΑ, αναφέρει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν βιώσει δύσκολα οικονομικά χρόνια, είναι πιο επιρρεπή στα κρυολογήματα όταν μεγαλώσουν.
Φτωχά παιδιά, επιρρεπή στα κρυολογήματα όταν μεγαλώσουν

Ο θυμόσοφος λαός συνηθίζεινα λέει «όπου φτωχός και η μοίρα του» και ειδικότερα στην περίπτωση τωνπαιδιών, φαίνεται ότι η παροιμία αυτή είναι αληθινή.

Μία νέα επιστημονική έρευνααπό τις ΗΠΑ, αναφέρει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν βιώσει δύσκολα οικονομικά χρόνια,είναι πιο επιρρεπή στα κρυολογήματα όταν μεγαλώσουν.

Οι ερευνητές τουπανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας ΣέλντονΚοέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Brain, Behavior andImmunity", συνέκριναν την υγεία μιας ομάδας εθελοντών 18 έως 55 ετών σεσχέση με το κατά πόσο οι γονείς τους είχαν δικό τους σπίτι ή νοίκιαζαν (ένακριτήριο για το επίπεδο του οικογενειακού εισοδήματος), όταν οι εθελοντές ήσανενός έως 18 ετών.

Η μελέτη έδειξεότι για κάθε παραπάνω χρόνο που οι γονείς των παιδιών δεν είχαν ιδιόκτητοσπίτι, αφενός αύξανε κατά 9% η πιθανότητα τους ως ενηλίκων να αρρωστήσουν απότον ιό του κοινού κρυολογήματος και αφετέρου ήταν μειωμένο κατά 5% το μήκος τωντελομερών.

Τα τελομερήείναι οι προστατευτικές πρωτεΐνες στις άκρες των χρωμοσωμάτων, που μειώνονταισταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, καθώς κανείς γερνάει. Όσο ταχύτερασυρρικνώνονται, τόσο ο οργανισμός έχει μικρότερες άμυνες απέναντι στιςλοιμώδεις και άλλες νόσους, ενώ υποκύπτει ευκολότερα σε χρόνιες ασθένειες, όπωςο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η νέα έρευναδείχνει ότι το χαμηλό οικογενειακό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο έχει σαφήβιολογική επίδραση, καθώς σχετίζεται τόσο με την μείωση των τελομερών, όσο καιμε την μεγαλύτερη συχνότητα κρυολογημάτων.

«Το περιβάλλοντης παιδικής ηλικίας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ενηλίκων. Βρήκαμεστοιχεία υπέρ μιας βιολογικής εξήγησης για τη σημασία που έχουν οι παιδικέςεμπειρίες, πράγμα που εξηγεί γιατί όσοι ανατράφηκαν από γονείς με σχετικάχαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ναασθενήσουν ως ενήλικες», δήλωσε ο Κάρνεγκι Κοέν.