ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: σημαντική δωρεά για τους ακρίτες

Δύουπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες και ένας Μαγνητικός Τομογράφος εγκαινιάστηκανσήμερα σηματοδοτώντας τηνέναρξη του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σενησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: σημαντική δωρεά για τους ακρίτες

Δύουπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες και ένας Μαγνητικός Τομογράφος εγκαινιάστηκανσήμερα από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.), σηματοδοτώντας τηνέναρξη του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σενησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας. Το Πρόγραμμαπραγματοποιείται με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τα εγκαίνιατελέστηκαν στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού από τον Πρόεδρο τηςΔημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο υπουργόςΥγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Εμείς συνεχίζουμε και δίνουμε τηνεικόνα της Ελλάδας που ονειρευόμαστε. Μπορείτε να δείτε το αστικού τύπου ΚέντροΥγείας της ΑΕΜΥ, εδώ στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και να δείτε πώςθέλουμε να φτιάξουμε όλα τα Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας της χώρας τα επόμεναχρόνια. Γιατί οι Έλληνες πολίτες αξίζουν μια καλύτερη πρωτοβάθμια φροντίδαυγείας και εδώ με τη συνεργασία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» πετυχαίνουμεκάτι πρωτόγνωρο. Για πρώτη φορά θα έχουμε δύο κινητές μονάδες που τα επόμεναπέντε χρόνια θα γυρνούν όλα τα νησιά της χώρας –τα μικρά νησιά, τα άγονα νησιάπου δεν έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σήμερα- ώστε στα πλαίσια τηςπροληπτικής ιατρικής να εξετάζεται όλος ο πληθυσμός και έτσι να μπορούμε ναείμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς, όπως συνήθως γίνεται σε αυτή τη χώρα».


Η πρωτοβουλίακαι δωρεά του Ιδρύματος αφορά την αγορά δύο ευέλικτων Κινητών Ιατρικών Μονάδωνκαι ενός σύγχρονου Μαγνητικού Τομογράφου, καθώς και του απαραίτητου ιατρικούεξοπλισμού που θα καταστήσει τις ιατρικές μονάδες ικανές να ανταποκριθούν στηβασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστεςκαι ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, η δωρεά του Ιδρύματος σηματοδοτείτην έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σενησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας. Το συγκεκριμένοπρόγραμμα είναι πενταετούς διάρκειας και έχει ως στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένεςυπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης σε κατοίκους παραμεθόριων νησιώνκαι απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη καιτην προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο.

Οι δύο άρτιαεξοπλισμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες συνθέτουν ένα καινοτόμο πρόγραμμαπροαγωγής της υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω τουοποίου οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας θα λαμβάνουν εντελώς δωρεάν υψηλής ποιότητας ιατρικήφροντίδα από επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, οιΚινητές Ιατρικές Μονάδες προσφέρουν πρόσβαση στις παρακάτω ειδικότητες: γυναικολόγο,διαιτολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο καιωτορινολαρυγγολόγο. Επιπλέον οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιλαμβάνουν καιεξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς περιέχουν συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου,φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας .

Οι δύο μονάδεςθα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στις 17 Ιανουαρίου, από το Καστελόριζο, δίνονταςτη δυνατότητα στους κατοίκους του ακριτικού νησιού να λάβουν πληθώρα ιατρικώνκαι διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες επισκέψεις σε Αμοργό,Κάσο, Αστυπάλαια, Πάτμο, Φολέγανδρο και Σίκινο, κατά τον πρώτο κιόλας χρόνολειτουργίας του προγράμματος. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να καλύψεισε πέντε χρόνια τις ιατροδιαγνωστικές ανάγκες 55.000 περίπου πολιτών όλων τωνηλικιών, σε 35 νησιά και παραμεθόριες περιοχές, σε όλη την επικράτεια.

Τηνεπιστημονική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης όλου του Προγράμματος έχει ο Δρ.Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικήςκαι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της ΠολυκλινικήςΟλυμπιακού Χωριού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχειεγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,07 δισεκατομμυρίων ($1,41 δισεκατομμύρια), μέσω2.589 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο. Απότο σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχειδιατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Το ΔιοικητικόΣυμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο-Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και HeiniMurer.