ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εσείς έχετε μετρήσει ποτέ την βιταμίνη D σας;

Η βιταμίνη D, αποτελεί μία πανίσχυρη βιταμίνη, η οποία μεταξύ άλλων, αυξάνει την απόδοση στην άσκηση, βοηθάκαταλυτικά στην απόκτηση του ιδανικού βάρους, επηρεάζει την απορρόφηση τωνμεταλλικών στοιχείων, είναι απαραίτητη για την επίτευξη καλού ύπνου και στηνμείωση του στρες ενώ ενισχύει τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και αποβολής βαρέωνμετάλλων από το σώμα.
Εσείς έχετε μετρήσει ποτέ την βιταμίνη D σας;

Έχετε μετρήσει ποτέ την βιταμίνη D σας;

Χιλιάδες μελέτες έχουν πιστοποιήσει την σημασία της για την υγεία μας και είναιπολυάριθμες οι αλλαγές που έχουν συμβεί στον τρόπο που βλέπουμε την ιατρικήεξαιτίας της, αναφέρει ο
κ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους
Ειδικός Παθολόγος και ΕπιστημονικόςΔιευθυντής στην Ορθοβιοτική Ιατρική Α.Ε.

Είναι αξιοσημείωτο ότι δρα προσθετικά σε όλους σχεδόν τουςπαράγοντες για μία καλή υγεία, όπως: αυξάνει την απόδοση στην άσκηση, βοηθάκαταλυτικά στην απόκτηση του ιδανικού βάρους, επηρεάζει την απορρόφηση τωνμεταλλικών στοιχείων, είναι απαραίτητη για την επίτευξη καλού ύπνου και στηνμείωση του στρες ενώ ενισχύει τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και αποβολής βαρέωνμετάλλων από το σώμα.

Επιπλέον, η βιταμίνη D, μπορεί να εξετασθεί, με μια απλή εξέταση αίματος.

Βιταμίνη D και οι επιδράσεις τηςστην Υγεία

Έχει βρεθεί ότι υψηλότερα τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μαςσυνδέονται με:

•Μειωμένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτιολογία

•Μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του μαστού μέχρι και 77%

•Μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του παχέως εντέρου

•Μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του προστάτη

•Μειωμένη επίπτωση του διαβήτη σε ενήλικες και παιδιά

•Μειωμένη επίπτωση της υπέρτασης και των καρδιολογικών νοσημάτων

•Σχετίζεται με την επίπτωση της κατάθλιψης ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούςμήνες

•Μειωμένη επίπτωση λοιμώξεων του αναπνευστικού

•Για κάθε 20 ng/ml αύξησης των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα μειώνεταιη πιθανότητα νόσου από σκλήρυνση κατά πλάκας κατά 45%

•Σχετίζονται με την επίπτωση αυτισμού και διαταραχών στην ανάπτυξη

•Για κάθε 1ng/ml αύξηση επιτυγχάνεται επιπλέον απώλεια βάρους 200 γρ. σεσχέση με την ίδια διατροφή

•Βελτίωση της εικόνας της ψωρίασης

•Συσχέτιση με την διαφοροποίηση και ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων

•Ενεργοποίηση και αντιγραφή 3005 γονιδίων

•Την παραγωγή 200 ενδογενών αντιβιοτικών ουσιών από το ίδιο το σώμα.

Και τα παραπάνω είναι μόνο ένα μέροςτης συμβολής της βιταμίνης D στην υγεία μας. Αν δεν είναι αυτός οσημαντικότερος παράγοντας για την υγεία μας δεν μπορώ να φανταστώ ποιος άλλοςθα μπορούσε να ήταν.

Πράγματι η επιστημονική κοινότητα έχει μετακινήσει ένα μεγάλο μέρος τηςπροσοχής της στην έρευνα για τις δράσεις και τις θεραπευτικές χρήσεις τηςβιταμίνης D. Την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω1540 κλινικές μελέτες που αφορούν την βιταμίνη D.

Ποια είναι τα ιδανικά Επίπεδα;

Ποια είναι λοιπόν τα ιδανικά επίπεδα και πόση βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνεικανείς ώστε να έχει τα οφέλη της; Παρόλο που πρόκειται για ένα θέμα που δενφαίνεται να έχει ακόμα επιλυθεί ολοκληρωτικά για την διεθνή επιστημονικήκοινότητα σύμφωνα με μελέτη του Ρόμπερτ Χίνυ, παγκόσμια αυθεντίαπάνω στην βιταμίνη D, που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 χρειαζόμαστεεπίπεδα πάνω από 48 ng/ml για να μειώσουμε την επίπτωση των χρονίων νόσων στηνυγεία μας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα το ανώτεροφυσιολογικό όριο είναι τα 90 ng/ml. Πρόκειται για τα επίπεδα που επιτυγχάνονταισε πληθυσμούς όπου ζουν και εργάζονται στην ανοιχτή φύση χωρίς προστασία απότον ήλιο και προσομοιάζουν τα επίπεδα που θα παρατηρούσαμε στους πρωτόγονουςπληθυσμούς και που είναι πιο κοντά στο φυσικό γενετικό μας προγραμματισμό.

Για τους παραπάνω λόγους δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην δόση πουπρέπει να λάβουμε όσο στην επίτευξη επιπέδων βιταμίνης D (OH25D) πάνω από τοσημείο των 48 ng/ml κατ’ ελάχιστο. Επίπεδα μεταξύ 60-80 ng/ml θα ήταν ιδανικά.

Σίγουρα η καλύτερη πηγή είναι η έκθεση στον ήλιο αλλά αυτό δεν είναι πάνταεφικτό και για τους περισσότερους από εμάς που εκτιθέμεθα επαρκώς για 15-30ημέρες το χρόνο. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι και αυτή η έκθεση γίνεται μεαντηλιακή προστασία (ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μπλοκάρει τηνπαραγωγή βιταμίνης D από τον ήλιο κατά 99%) η συμπλήρωση είναι αναγκαία.

Και εάν δεν είναι είστε αρχάριος ας μάθετε ότι για να έχουμε συνολικήεικόνα πρέπει να μετρήσουμε με την καινούργια μέθοδο ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΑΣ!!!

Συμπαράγοντες της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D λειτουργεί μέσα στο σώμα μας παρουσία κάποιων επιπλέονσυστατικών που είναι απαραίτητα για να εκφράσει τη δράση της. Αυτά τα συστατικάονομάζονται συμπαράγοντες της D και είναι οι εξής:

•Μαγνήσιο

•Βιταμίνη K2

•Ψευδάργυρος και

•Βόριο

Η αποδοτικότερη «ασφάλιση» για τηνυγεία μας θα ήταν να παρέχουμε όλα τα παραπάνω στο σώμα σε επάρκεια και ναφροντίζουμε να έχουμε επίπεδα της βιταμίνης D πάνω από τα 48 ng/ml καθ’ όλη τηδιάρκεια του χρόνου, καταλήγει ο κ. Παπαχαραλάμπους.