ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον διατρέχουν όσοι έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα

Αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον διατρέχουν όσοι έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα
Τον κίνδυνο γα εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον αυξάνει η χρήση ορισμένων φυτοφαρμάκων, ενώ όσοι έχουν στο DNA τους συγκεκριμένα γονίδια, είναι ακόμα πιο ευάλωτοι

Τον κίνδυνο γα εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον αυξάνει η χρήση ορισμένων φυτοφαρμάκων, ενώ όσοι έχουν στο DNA τους συγκεκριμένα γονίδια, είναι ακόμα πιο ευάλωτοι, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό  «Neurology» και πραγματοποίησαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες.

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι αυξημένος ακόμα και για επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή για την χρησιμοποίηση των εν λόγω χημικών ουσιών στις γεωργικές καλλιέργειες, αλλά και τις πόλεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Τζεφ Μπρονστάιν της Ιατρικής Σχολής του UCLA, μελέτησαν 360 ασθενείς με Πάρκινσον, που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές και τους συνέκριναν με 816 υγιείς.

Συγκεκριμένα εξέτασαν σε ποιο βαθμό ήταν εκτεθειμένοι οι άνθρωποι σε φυτοφάρμακα, είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι τους. Η μελέτη έδειξε ότι οι πιο εκτεθειμένοι στα φυτοφάρμακα είχαν διπλάσια έως εξαπλάσια πιθανότητα να πάθουν Πάρκινσον, ανάλογα και με το γενετικό υπόβαθρό τους.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, μερικά φυτοφάρμακα αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της αλδεϋδικής αφυδρογονάσης (ALDH), που παίζει ρόλο στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα κύτταρα, καθώς και στον μεταβολισμό του αλκοόλ στον οργανισμό. Το «μπλοκάρισμα» της δράσης της από κάποια φυτοφάρμακα λειτουργεί βλαπτικά για τα νευρικά κύτταρα.

Επιπλέον, όσοι έχουν στο γονιδίωμά τους μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου ALDH2, αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση Πάρκινσον, όταν εκτίθενται στα εν λόγω χημικά.

«Το Πάρκινσον είναι μια νόσος που σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί τη συνύπαρξη τόσο γενετικών, όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων για να εμφανιστεί», ανέφερε ο Τζεφ Μπρονστάιν.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αναστολή του ενζύμου ALDH φαίνεται να αποτελεί σημαντικό μηχανισμό μέσω του οποίου τα φυτοφάρμακα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον», πρόσθεσε.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ μεμονωμένων φυτοφαρμάκων και της συγκεκριμένης νευρολογικής ασθένειας, αλλά η νέα έρευνα δείχνει αφενός ότι το πρόβλημα αφορά πολλά περισσότερα φυτοφάρμακα και, αφετέρου, για πρώτη φορά αποκαλύπτει ότι το πόσο κινδυνεύει κάποιος, είναι σε μεγάλο βαθμό και θέμα των γονιδίων του.

Τέλος, οι Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ που εντοπίζει ποια από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, είναι πιο επικίνδυνα για Πάρκινσον, επειδή αναστέλλουν τη λειτουργία της αλδεϋδικής αφυδρογονάσης.


 

BEST OF NETWORK