ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον διατρέχουν όσοι έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα

Τον κίνδυνο γα εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον αυξάνει η χρήσηορισμένων φυτοφαρμάκων, ενώ όσοι έχουν στο DNA τους συγκεκριμένα γονίδια, είναιακόμα πιο ευάλωτοι
Αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον διατρέχουν όσοι έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα

Τον κίνδυνο γα εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον αυξάνει η χρήσηορισμένων φυτοφαρμάκων, ενώ όσοι έχουν στο DNA τους συγκεκριμένα γονίδια, είναιακόμα πιο ευάλωτοι, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στοπεριοδικό «Neurology» και πραγματοποίησανερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες.

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι αυξημένος ακόμα και για επίπεδαπολύ χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή για την χρησιμοποίηση των ενλόγω χημικών ουσιών στις γεωργικές καλλιέργειες, αλλά και τις πόλεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας ΤζεφΜπρονστάιν της Ιατρικής Σχολής του UCLA, μελέτησαν 360 ασθενείς με Πάρκινσον, πουζούσαν σε αγροτικές περιοχές και τους συνέκριναν με 816 υγιείς.

Συγκεκριμένα εξέτασαν σε ποιο βαθμό ήταν εκτεθειμένοι οιάνθρωποι σε φυτοφάρμακα, είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι τους. Η μελέτη έδειξεότι οι πιο εκτεθειμένοι στα φυτοφάρμακα είχαν διπλάσια έως εξαπλάσια πιθανότητανα πάθουν Πάρκινσον, ανάλογα και με το γενετικό υπόβαθρό τους.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, μερικά φυτοφάρμακα αναστέλλουν τηδράση ενός ενζύμου, της αλδεϋδικής αφυδρογονάσης (ALDH), που παίζει ρόλο στηναπομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα κύτταρα, καθώς και στον μεταβολισμό τουαλκοόλ στον οργανισμό. Το «μπλοκάρισμα» της δράσης της από κάποια φυτοφάρμακαλειτουργεί βλαπτικά για τα νευρικά κύτταρα.

Επιπλέον, όσοι έχουν στο γονιδίωμά τους μια συγκεκριμένηπαραλλαγή του γονιδίου ALDH2, αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο για εμφάνισηΠάρκινσον, όταν εκτίθενται στα εν λόγω χημικά.

«Το Πάρκινσον είναι μια νόσος που σε πολλές περιπτώσειςαπαιτεί τη συνύπαρξη τόσο γενετικών, όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων για ναεμφανιστεί», ανέφερε ο Τζεφ Μπρονστάιν.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αναστολή του ενζύμου ALDHφαίνεται να αποτελεί σημαντικό μηχανισμό μέσω του οποίου τα φυτοφάρμακα μπορούννα συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον», πρόσθεσε.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια συσχέτιση μεταξύμεμονωμένων φυτοφαρμάκων και της συγκεκριμένης νευρολογικής ασθένειας, αλλά ηνέα έρευνα δείχνει αφενός ότι το πρόβλημα αφορά πολλά περισσότερα φυτοφάρμακακαι, αφετέρου, για πρώτη φορά αποκαλύπτει ότι το πόσο κινδυνεύει κάποιος, είναισε μεγάλο βαθμό και θέμα των γονιδίων του.

Τέλος, οι Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ που εντοπίζειποια από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, είναι πιο επικίνδυναγια Πάρκινσον, επειδή αναστέλλουν τη λειτουργία της αλδεϋδικής αφυδρογονάσης.