ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασθένειες σε γαστρεντερικό και αναπνευστικό προκαλεί η χαμηλή βιταμίνη Α

Σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ασθένειεςτου αναπνευστικού και του γαστρεντερικού διατρέχουν τα παιδιά που παρουσιάζουνχαμηλά επίπεδα βιταμίνης A,
Ασθένειες σε γαστρεντερικό και αναπνευστικό προκαλεί η χαμηλή βιταμίνη Α

Σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ασθένειεςτου αναπνευστικού και του γαστρεντερικού διατρέχουν τα παιδιά που παρουσιάζουνχαμηλά επίπεδα βιταμίνης A, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας μελέτης πουπραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δημοσιεύεται στοεπιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition».

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές συνεργάστηκαν με περίπου2.800 παιδιά ηλικίας από πέντε έως δώδεκα ετών που κατοικούσαν στην Κολομβίακαι συγκεκριμένα στην Μπογκοτά.

Όσο πιο χαμηλά ήταν τα επίπεδα της βιταμίνης Α στονοργανισμό των παιδιών, τόσο περισσότερα ήταν τα περιστατικά εμετού, διάρροιαςκαι πυρετού με βήχα.

Παλαιότερες έρευνες είχαν καταλήξει σε ασαφή συμπεράσματα ωςπρος την επίδραση της βιταμίνης Α στην υγεία των βρεφών και των παιδιών κάτωτων πέντε ετών.

Τέλος, στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές επιβεβαίωσανότι και άλλα στοιχεία όπως ο σίδηρος, το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12 είναισημαντικά για το ανοσοποιητικό, ωστόσο μόνο για τη βιταμίνη Α προέκυψε κάποιοςσυσχετισμός με τις ασθένειες.