ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελληνική Πρωτοβουλία στηρίζει τους Γιατρούς του Κόσμου

Νέα δωρεά ύψους 300.000 δολαρίων προς τη μη κυβερνητική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde-Greece) ενέκρινε η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative- THI).
Η Ελληνική Πρωτοβουλία στηρίζει τους Γιατρούς του Κόσμου

Νέα δωρεά ύψους 300.000 δολαρίων προς τη μη κυβερνητική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde-Greece) ενέκρινε η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative- THI).

Η δωρεά αυτή θα επιτρέψει τη δημιουργία δύο προγραμμάτων για την πραγματοποίηση δωρεάν παιδικών εμβολιασμών και την παροχή ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά και ενήλικες.

Οι τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επηρέασαν, μεταξύ άλλων, και τον τομέα της Υγείας στη χώρα μας, καθιστούν τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται από τη μη κυβερνητική οργάνωση μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων, άκρως αναγκαίες και ουσιαστικές.

Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν επιστρατεύσει ένα δίκτυο εθελοντών γιατρών για την παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα. Με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας οι Γιατροί του Κόσμου επεκτείνουν περαιτέρω τις δράσεις τους, παρέχοντες δωρεάν υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας στους πολίτες της χώρας. Ειδικότερα, μέσω της δωρεάς της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, θα προσληφθούν δύο οδοντίατροι και θα εξοπλιστούν δύο κινητές ιατρικές μονάδες που θα επισκέπτονται διάφορες περιοχές της χώρας, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εντελώς δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις και θεραπείες.

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της κρίσης, ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών έχει σταματήσει την οποιαδήποτε οδοντιατρική φροντίδα, καθώς δεν μπορεί να αναλάβει το σχετικό κόστος, το οποίο δεν καλύπτεται από τους κρατικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας συμπεριφοράς μπορούν να είναι επώδυνες για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και να έχουν επίσης απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Πρωτοβουλία στηρίζει τους Γιατρούς του Κόσμου και το επιτυχημένο μοντέλο εθελοντικής ιατρικής που εφαρμόζουν, ενώ τους βοηθά να το επεκτείνουν και στον τομέα της οδοντιατρικής φροντίδας.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα προσφέρονται σε μόνιμη βάση μέσω των Ανοικτών Πολυιατρείων των Γιατρών του Κόσμου σε Αθήνα και Πέραμα, καθώς και μέσω κινητών ιατρικών μονάδων που θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις, μεταξύ άλλων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά και Κατερίνη. Μέσα από τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 3.500 παιδιά και 1.500 ενήλικες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δωρεάν ολοκληρωμένες οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών

Η Ελληνική Πρωτοβουλία στηρίζει επίσης τους Γιατρούς του Κόσμου στην προσπάθειά τους να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη κρίση της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση παιδικών ασθενειών, όπως οι μαγουλάδες, η ερυθρά και η ιλαρά.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διενέργησαν οι Γιατροί του Κόσμου, το κόστος για τον εμβολιασμό ενός παιδιού για τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής του παιδιάτρου, κυμαίνεται μεταξύ των 1.400 και 1.800 Ευρώ. Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός οικογενειών στη χώρα δεν μπορεί να καλύψει το εμβολιαστικό κόστος των παιδιών του, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα «εμβολιαστικό έλλειμμα» σε παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Μια επιπλέον επιπλοκή αυτού του φαινομένου είναι οτι τα παιδιά αυτά δεν δύναται να εγγραφούν στα σχολεία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός και της βασικής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Πρωτοβουλία χρηματοδοτεί μέσω δωρεάς, πρόγραμμα δωρεάν παιδικών εμβολιασμών σε 5 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Πάτρα). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 7.000 δωρεάν εμβολιασμοί σε περίπου 3.900 παιδιά.

Ο Μιχάλης Πρίντζος, Program Director της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε σχετικά: «Η προληπτική ιατρική και η οδοντιατρική φροντίδα δεν πρέπει να θεωρούνται υπηρεσίας πολυτελείας. Αποτελούν μία επένδυση για τη μακρόχρονη υγεία των ανθρώπων και την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Είμαστε περήφανοι που βοηθάμε τους Γιατρούς του Κόσμου να επεκτείνουν το ήδη επιτυχημένο και βασισμένο στον εθελοντισμό μοντέλο λειτουργίας τους, απαντώντας στις ανάγκες για ιατρική και οδοντιατρική φροντίδα συνολικά 7.400 παιδιών και 1.500 ενηλίκων».

Η Λιάνα Μαΐλλη, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Αντιπροσωπεία Ελλάδος, σημείωσε: «Σ’ αυτές τις δύσκολες για την Ελλάδα ώρες, οι Γιατροί του Κόσμου, με εκατοντάδες εθελοντές καθημερινά, αγωνιζόμαστε να στηρίξουμε τους ευάλωτους και αποκλεισμένους, προσφέροντας πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική στήριξη, σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Αποτελούμε τον ενδιάμεσο κρίκο αλληλεγγύης ανάμεσα στην Ελληνική Πρωτοβουλία και την ελληνική κοινωνία και νοιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό. Η προσφορά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας θα γίνει εμβόλια για χιλιάδες ανασφάλιστα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και θα προστατέψει αυτά αλλά και ολόκληρη την κοινωνία από σοβαρότατες ασθένειες ενισχύοντας την ανοσία της κοινότητας. Θα προσφερθεί επίσης, προληπτική και πρωτοβάθμια οδοντιατρική φροντίδα για χιλιάδες παιδιά και ενηλίκους που είναι αποκλεισμένοι από αυτήν, λόγω οικονομικής κρίσης».

Η Χριστίνα Ψαρά, Επικεφαλής Αποστολών, Γιατροί του Κόσμου- Ελληνική Αντιπροσωπεία, πρόσθεσε: «Οι Γιατροί του Κόσμου μάχονται για να καταστήσουν σαφές πως η υγεία δεν αποτελεί προνόμιο αλλά δικαίωμα. Σήμερα ολοένα και περισσότερα άτομα στρέφονται στις υπηρεσίες μας για βοήθεια και προστασία. Τα παιδιά είναι τα πρώτα που πρέπει να προστατευθούν. Οι Γιατροί του Κόσμου καλωσορίζουν πρωτοβουλίες υποστήριξης και ευχαριστούν θερμά την Ελληνική Πρωτοβουλία για την εμπιστοσύνη και την έμπρακτη υποστήριξη στο έργο μας».

Η νέα δωρεά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας προς τους Γιατρούς του Κόσμου συμβαδίζει με τον απώτερο σκοπό του οργανισμού να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε οικογένειες και πολίτες που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Μέρος της συγκεκριμένης δωρεάς προέκυψε από την εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, OneGreece.org.

____

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ