ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα βρίσκονται σε κατάσταση στρες παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το συμπέρασμα
Ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα βρίσκονται σε κατάσταση στρες παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το συμπέρασμα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, που αποκαλύπτει έναν άγνωστο ως τώρα μηχανισμό προστασίας του εγκεφάλου από την εκφύλισή του και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature».

Μάλιστα, τα νέα ευρήματα πιθανώς ρίχνουν φως σε ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα- κλειδιά, όπως γιατί οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες «προτιμούν» τους ηλικιωμένους, αλλά και γιατί όλοι οι ηλικιωμένοι δεν τις εμφανίζουν, αντίθετα μερικοί περνούν τα 100 χρόνια τους, διατηρώντας άθικτες τις εγκεφαλικές- νοητικές λειτουργίες τους.

Μέχρι σήμερα, οι έρευνες επικεντρώνονταν στη συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο των ανθρώπων με άνοια και Αλτσχάιμερ, ωστόσο περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων, παρόλο που έχουν αυτές τις «πλάκες», δείχνουν ελάχιστα ή καθόλου σημάδια άνοιας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια προστατευτική πρωτεΐνη με την ονομασία REST, που παίζει ρυθμιστικό ρόλο κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, ενώ μετά τη γέννηση «σιωπά», ενεργοποιείται ξανά πολύ αργότερα στη ζωή, δρώντας προστατευτικά για τους γηράσκοντες νευρώνες από τις τοξικές επιπτώσεις των συσσωρευμένων «πλακών» αφύσικων πρωτεϊνών, όπως το β-αμυλοειδές και η πρωτεΐνη-Τ.

Διαπιστώθηκε, μάλιστα, πως η REST απουσιάζει από ζωτικές εγκεφαλικές περιοχές στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

«Η έρευνά μας εγείρει την πιθανότητα ότι δεν αρκεί να συσσωρευτούν ανώμαλες πρωτεΐνες για να προκληθεί Αλτσχάιμερ, αλλά πιθανώς πρέπει να συμβεί και μια αποτυχία του συστήματος απόκρισης του εγκεφάλου στο στρες», δήλωσε ο Μπρους Γιάνκνερ.

«Αν αυτό είναι σωστό, τότε ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο θεραπευτικών δυνατοτήτων για τα εκατομμύρια των ασθενών με Αλτσχάιμερ», πρόσθεσε ο Αμερικανός επιστήμονας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που στη δεκαετία του ΄90 έδειξε τις τοξικές επιπτώσεις του β-αμυλοειδούς.