ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το φτέρνισμα φτάνει πιο μακριά από όσο νομίζετε

Όλοι ξέρουμε ότι είναι σωστό να καλύπτουμε το στόμα μας όταν θέλουμε να φτερνιστούμε. Μία νέα έρευνα επιστημόνων από το ΜΙΤ έρχεται να δείξει πόσο μακριά ταξιδεύουν τα σταγονίδια από το φτέρνισμα
Το φτέρνισμα φτάνει πιο μακριά από όσο νομίζετε

Όλοι ξέρουμε ότι είναι σωστό να καλύπτουμε το στόμα μας όταν θέλουμε να φτερνιστούμε. Μία νέα έρευνα επιστημόνων από το ΜΙΤ έρχεται να δείξει πόσο μακριά ταξιδεύουν τα σταγονίδια από το φτέρνισμα και άρα σε πόσο μεγάλη απόσταση κινδυνεύουν οι γύρω μας να κολλήσουν.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το τμήμα Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΜΙΤ και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Μηχανικής Των Υγρών, τα σταγονίδια από ένα φτέρνισμα σχηματίζουν ένα μικρό «νέφος», το οποίο μπορεί να τα μεταφέρει σε απόσταση μέχρι και 200 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που θα διένυαν αν το κάθε ένα από αυτά ταξίδευε ξεχωριστά.

Μέχρι πρότινος υπήρχε η εντύπωση ότι οι μεγαλύτερες σταγόνες από ένα φτέρνισμα διανύουν μεγαλύτερη απόσταση, επειδή έχουν μεγαλύτερη μάζα και αποκτούν μεγαλύτερη ορμή.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι, ενώ οι σταγόνες από ένα φτέρνισμα μοιάζει στο ανθρώπινο μάτι να φτάνουν 1-2 μέτρα μακριά, μπορεί να ταξιδέψουν πολύ πιο μακριά.

Όπως αποδείχτηκε, η ιδιότητα των μικρότερων σταγονιδίων να συνωστίζονται σε μορφή «νέφους», να ανέρχονται σε μεγαλύτερο ύψος και να παραμένουν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα κάνει να παρασύρονται σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Επίσης γίνεται πολύ πιο πιθανό να φτάσει αυτό το «νέφος» σε κάποιο ανεμιστήρα που ενδεχομένως υπάρχει σε πολλούς χώρους εργασίας και να μεταφέρει τα σωματίδια σε κάθε γραφείο στον χώρο.