ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαμαράς: το Δρακοπούλειο θα στηρίζει τους ανέργους

Το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα  θα στεγάσει  άνεργους, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η ευθύνη λειτουργίας του ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας. 

Σαμαράς: το Δρακοπούλειο θα στηρίζει τους ανέργους

Πρωτοβουλίες για την στήριξη των ανέργων και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης ανακοίνωσε την Μ. Δευτέρα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ιώαννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνιος Μπέζας καθώς και η τέως και νυν διοίκηση του ΕΚΚΑ.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι πρωτοβουλίες κινούνται σε δύο επίπεδα, πρώτον, τι μπορεί να δώσει το ίδιο το κράτος στους πολίτες που υποφέρουν χωρίς σπατάλη χρημάτων που δεν υπάρχουν.

Κύρια παρέμβαση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε αυτό το επίπεδο είναι η κοινωνική κατοικία που ήδη αξιοποιεί ό,τι ακίνητο υπάρχει στη δικαιοδοσία του δημοσίου και που άμεσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγάζει αστέγους που σήμερα ζουν την πιο ακραία αδικία. Κι όχι μόνο να τους στεγάσει, αλλά και να τους προσφέρει βασικές υπηρεσίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως, ώστε να επιταχυνθεί η επανένταξή τους στην κοινωνία.

Δεύτερον συνέχισε ο πρωθυπουργός "συνεργαζόμαστε και συντονιζόμαστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από μεγάλα ιδρύματα που κάνουν δωρεές, μέχρι αστικές εταιρείες και ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν δράση κοινωνική. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα, ψηφίστηκε πρόσφατα νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, Φ.Π.Α. κ.τ.λ., που υπήρχαν προηγουμένως. Και φυσικά, με τη συνεργασία και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Που εδώ μπορεί να αναδείξει – και αναδεικνύει - τον κοινωνικό της ρόλο”.

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι:

“ η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων. Ειδικότερα, με ιδιωτική δωρεά, ανακαινίζεται το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα και σε ενάμιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Η ευθύνη λειτουργίας του ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.

Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες. Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα.Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.

Έχουν, επίσης, επιλεγεί και τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν τους ανήμπορους συμπολίτες μας. Κι αυτό είναι μόνον η αρχή”.

Η σχετική δαπάνη εξήγησε ο κ. Σαμαράς προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα που θα μας δώσει το πρωτογενές πλεόνασμα γιατί ό,τι δημιούργησε το κράτος με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, το επιστρέφει πίσω με πολλαπλασιαστικά οφέλη στον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Το επόμενο βήμα συνέχισε ο πρωθυπουργός “περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα 4 κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα καθώς και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Παράλληλα, για τον ίδιο σκοπό, εργάζονται πολλά ιδρύματα και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, μια τέτοια πρωτοβουλία πολιτών, δημιούργησε μόλις προχθές, την πρώτη Κοινωνική Πολυκατοικία, όπου θα στεγαστούν οι πρώτοι 72 άστεγοι που ανήκουν σε μονογονεϊκές και πολυτεκνικές ομάδες, οικογένειες, δράση που θα ξεκινήσει την Μεγάλη Πέμπτη.