ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μύθοι και αλήθειες για τους καρδιακούς παλμούς στη γυμναστική

Αν επισκέπτεστε το γυμναστήριο συχνά, τότε σίγουρα έχετε ακούσει από διάφορους ειδικούς και μη για την σημασία της παρακολούθησης των καρδιακών παλμών κατά την εκτέλεση ενός προγράμματος. Είναι όμως τόσο απαραίτητο να το κάνετε αυτό;
Μύθοι και αλήθειες για τους καρδιακούς παλμούς στη γυμναστική

Αν επισκέπτεστε το γυμναστήριο συχνά, τότε σίγουρα έχετε ακούσει από διάφορους ειδικούς και μη για την σημασία της παρακολούθησης των καρδιακών παλμών κατά την εκτέλεση ενός προγράμματος. Είναι όμως τόσο απαραίτητο να το κάνετε αυτό;

Πόσο καλά γνωρίζετε το θέμα; Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις, δείτε και τις σωστές απαντήσεις και ενημερωθείτε σωστά:

Σωστό ή Λάθος: Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε πάντα τους καρδιακούς σας παλμούς κατά τη διάρκειας μιας άσκησης

ΛΑΘΟΣ. Εξαρτάται από το ποιος γυμνάζεται και για ποιο λόγο γυμνάζεται. Εάν έχετε κάποια καρδιακή πάθηση και ο γιατρός σας έχει απαγορεύσει να ασκείστε έντονα, η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια των ασκήσεων είναι ένας καλός τρόπος για να μην πιέσετε την καρδιά σας επικίνδυνα. Η παρακολούθηση των καρδιακών παλμών έχει νόημα για τους δρομείς, τους ποδηλάτες και άλλους αθλητές οι οποίοι έχουν στόχο να βελτιστοποιήσουν τις αεροβικές τους επιδόσεις. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κάποια πιεστική ανάγκη να παρακολουθείτε τον καρδιακό ρυθμό σας.

Σωστό ή Λάθος: Ο χρόνος για να επανέλθει η καρδιά σε ηρεμία είναι ένας καλός δείκτης της αεροβικής σας κατάστασης

ΣΩΣΤΟ. Η τακτική αεροβική άσκηση κάνει την καρδιά σας ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά αντλεί περισσότερο αίμα κάθε φορά που χτυπάει και χρειάζονται λιγότεροι παλμοί ανά λεπτό για να κάνει τη δουλειά της. Αλλά εάν έχετε ένα χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας από κάποιον άλλο, μην υποθέσετε ότι είστε σε καλύτερη κατάσταση από εκείνον ή το αντίστροφο. Δύο άνθρωποι μπορούν να είναι σε εξίσου καλή κατάσταση και να έχουν αρκετά διαφορετικό ρυθμό καρδιακής ηρεμίας.

Σωστό ή Λάθος: Η μέγιστη τιμή καρδιακών παλμών μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων

ΣΩΣΤΟ. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η άσκηση και η κούραση κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα, και όσο εντονότερη είναι η άσκηση, τόσο πιο μεγάλοι είναι οι παλμοί της καρδιάς. Αλλά υπάρχει ένα ανώτατο όριο για το πόσο γρήγορα η καρδιά σας μπορεί να χτυπάει και αυτό το όριο επηρεάζεται από την ηλικία.

Σωστό ή Λάθος: Η μέτριας έντασης γυμναστική ευνοεί την απώλεια βάρους περισσότερο από ό,τι η έντονη γυμναστική

ΛΑΘΟΣ. Η απώλεια βάρους είναι ένα κατά βάση θέμα απλής αριθμητικής: για να χάσετε κιλά θα πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε. Και όταν πρόκειται για την καύση θερμίδων, όσο πιο έντονη είναι η άσκηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα με την οποία καίγονται θερμίδες. Άσκηση στο 60% με 75% του μέγιστου των καρδιακών παλμών σας θα σας βοηθήσει να κάψετε λιγότερες θερμίδες από ό,τι αν ασκείστε στο πλαίσιο 75% έως 85% του μέγιστου των καρδιακών παλμών σας.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε από τι άλλο μας προστατεύει η έντονη άσκηση

Μπορούμε να καταπολεμήσουμε το λίπος τοπικά;

Τελικά το σεξ είναι καλή γυμναστική;

Γυμναστική με στυλ... οικολογικό