ΕΙΔΗΣΕΙΣ

SOS: κίνδυνος αποβολής από την ρύπανση

Με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, σχετίζεται άμεσα  η συγκέντρωση των λεπτών σωματιδίων στον αέρα, όπως επιβεβαιώνει μελέτη στη Μογγολία.

SOS: κίνδυνος αποβολής από την ρύπανση

Η συγκέντρωση των λεπτών σωματιδίων στον αέρα σχετίζεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, επιβεβαιώνει μελέτη στη Μογγολία.


Τον χειμώνα, οι γυναίκες στην Μογγολία αντιμετωπίζουν 3 φορές περισσότερο μια ξαφνική αποβολή σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές. Αυτή η εποχιακή κατάσταση έχει την εξήγησή της: οφείλεται στην υπερβολική χρήση σόμπας άνθρακα όπως εξηγούν οι αμερικάνοι και μογγόλοι ερευνητές στην εφημερίδα BMC Pregnancy and Childbirth.


Η καύση του άνθρακα περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα λεπτών σωματιδίων, μονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του αζώτου. Όλα αυτά τα στοιχεία τα συναντάμε και σε άλλες χώρες αλλά όχι σε τέτοιες ποσότητες. Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη του εμβρύου και της γονιμότητας έχει αποδειχθεί. Προσπαθώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο, αγνοώντας βέβαια πολλά ακόμα, οι μελετητές πιστεύουν ότι το γκάζι εμποδίζει την οξυγόνωση των ιστών του εμβρύου και αυτό οδηγεί στον θάνατο. Στον ίδιο κίνδυνο αποβολής είναι εκτεθειμένες και οι γυναίκες που καπνίζουν παθητικά.


Οι ερευνητές του ινστιτούτου έρευνας Saban στο Λος Άντζελες παρατήρησαν ότι ανάμεσα στο 2009 και 2011 στα σπίτια 1200 γυναικών από την Μογγολία ανιχνεύτηκαν στον αέρα συγκεντρώσεις 8 φορές περισσότερες από το επιτρεπτό όριο που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι συγκεντρώσεις του αέρα πρέπει να μειωθούν κατά 5 φορές για να σωθεί η κατάσταση.


Βέβαια ακόμα και το καλοκαίρι που θεωρείται ήπια εποχή έχουμε και πάλι πολλά κρούσματα αποβολών, γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει και μια γενικότερη έκκληση για την βελτίωση του περιβάλλοντος και του αέρα.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΥ: 7.000.000 άνθρωποι πέθαναν από την ατμοσφαιρική ρύπανση


Η διατροφή πριν την εγκυμοσύνη επηρεάζει το DNA του μωρού