ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαπλώνεται νέος επικίνδυνος ιός στην Καραϊβική

Μετά τον κορονοϊό MERS, ένας ακόμα ιός, που δεν έχει μέχρι στιγμής αντίδοτο και μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιών, εξαπλώνεται ανησυχητικά αυτήν τη φορά στις χώρες της Καραϊβικής, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ
Εξαπλώνεται νέος επικίνδυνος ιός στην Καραϊβική

Μετά τον κορονοϊό MERS, ένας ακόμα ιός, που δεν έχει μέχρι στιγμής αντίδοτο και μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιών, εξαπλώνεται ανησυχητικά αυτήν τη φορά στις χώρες της Καραϊβικής, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για τον ιό “Chikungunya”, ο οποίος ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην περιοχή τον περασμένο Δεκέμβριο. Προκαλεί υψηλό πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, οίδημα στις αρθρώσεις ή εξάνθημα. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο για την πρόληψη του συγκεκριμένου ιού, ως εκ τούτου, η μόνη άμυνα που έχουν οι κάτοικοι και οι ταξιδιώτες από και προς τις μολυσμένες περιοχές είναι να αποφύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών φορώντας πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και καπέλα, καθώς και κάνοντας χρήση εντομοαπωθητικού.

Οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά ορισμένοι από αυτούς μπορεί να αναπτύξουν μακροπρόθεσμο πόνο στις αρθρώσεις. Οι θάνατοι από τον ιό Chikungunya σπανίζουν, αλλά τα πολύ νεαρά άτομα, οι ηλικιωμένοι και οι βαριά άρρωστοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μέχρι και την 29η Απριλίου, οι παρακάτω χώρες είχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Chikungunya:

Ανγκουίλα, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Ντομίνικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλική Γουιάνα, Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, Άγιος Βαρθολομαίος, Άγιος Χριστόφορος, Saint Martin (γαλλική αποικία), Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες και ο Άγιος Μαρτίνος (ολλανδική αποικία).

Έχει ήδη εκδοθεί σχετική ταξιδιωτική οδηγία για τις συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι κίνδυνο εξάπλωσης του ιού διατρέχουν και οι ταξιδιώτες προς Αφρική, Ασία και τα νησιά του Ινδικού και του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς κρούσματα του ιού Chikungunya έχουν αναφερθεί στο παρελθόν και σε αυτά τα σημεία.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρέπει να φοβόμαστε το κουνούπι τίγρης;