ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα συμπεράσματα ττης κορυφαίας εκδήλωσης e-Health Forum 2014

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο eHealthForum 2014 (12-14 Μαίου), το κορυφαίο φόρουμ για την ηλεκτρονική υγεία που συνδιοργανώθηκε από το ΥπουργείοΥγείας (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας)και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Τα συμπεράσματα ττης κορυφαίας εκδήλωσης e-Health Forum 2014

Στην τελετή λήξης του συνεδρίου, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, συνόψισε τους στόχους της ευρωπαϊκής αλλά και της εθνικής πολιτικής για τις εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας και τόνισε τη δέσμευση των κρατών μελών σε ένα κοινό όραμα που υλοποιείται μέσω κοινού σχεδιασμού, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ποιότητας της περίθαλψης των ασθενών.

Η μεταρρύθμιση των τομέων της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, με επίκεντρο τον πολίτη-ασθενή, μπορεί να προωθηθεί δυναμικά μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών εφαρμογών, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και της ευζωίας των Ευρωπαίων πολιτών.

Το eHealthForum εξέτασε μείζονα θέματα, όπως το ρόλο της διαχείρισης συγκεντρωτικών επιδημιολογικών δεδομένων για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας (bigdata), τη παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας, την εξατομικευμένη περίθαλψη, την αξία της καινοτομίας στις υπηρεσίες υγείας και την ανάπτυξη της αγοράς της ηλεκτρονικής υγείας για την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάστηκε και συζητήθηκε σε workshop η διάδοση σημαντικών ηλεκτρονικών εφαρμογών πανευρωπαϊκά, όπως τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο Συνοπτικός Φάκελος Ασθενούς και τα Ηλεκτρονικά Μητρώα Ασθενών, τομείς όπου η χώρα μας έχει να επιδείξει βέλτιστες πρακτικές.

Επίσης, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη συζήτηση για την Πράσινη Βίβλο για την mobile-Health (υγεία μέσω εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας) και για τις κατευθυντήριες οδηγίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη συνάντηση του eHealthNetwork που έγινε την Τρίτη.

Στη θεματική ενότητα που ήταν αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση (EΙP on AHA), δόθηκε έμφαση στη «Silvereconomy» (οικονομία των ηλικιωμένων), την εξατομικευμένη, ολοκληρωμένη φροντίδα στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, ενώ παρουσιάστηκαν οι βέλτιστες πρακτικές περιφερειών, κρατών και συμπράξεων που ήδη αναπτύσσουν δράσεις στο πλαίσιο της EΙP AHA, μέσω των οποίων επωφελούνται ήδη περίπου 2 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες.

Αναδείχθηκε επίσης η συμβολή των οικοσυστημάτων στην ανάπτυξη των παραπάνω δράσεων με τη συμμετοχική συνεργασίαφορέων, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο ενώσεων ασθενών, ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

Ειδική θέση στο eHealthForum κατείχε η Συνάντηση Εργασίας στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών Ηλεκτρονικής Υγείας και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, όπως και οι συναντήσεις διασύνδεσης που τη συνόδευσαν, προσφέροντας επιχειρηματικές ευκαιρίες στους ενδιαφερόμενους.

Στο μεγάλο αριθμό «παράλληλων» συναντήσεων του eHealthForum παρουσιάστηκαν πλήθος έργων και πρωτοβουλιών αλλά και καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα των ηλεκτρονικών εφαρμογών υγείας, για τον γηράσκοντα πληθυσμό, τους χρονίως πάσχοντες, αλλάεξετάστηκαν και τεχνικά ζητήματα, όπως η τυποποίηση, η διαλειτουργικότητα των εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας, τα Θεματικά Δίκτυα κλπ.

Την απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση τουeHealthForum 2014 της Αθήνας παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.270 σύνεδροι από 38 χώρες, με τη συμμετοχή150 ομιλητών. Επίσης, συμμετείχαν 70 εκθέτες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και 13 start-up επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο του 40ου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου που διεξάγεται στο HILTON(14-17 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρία (στρογγυλή τράπεζα), που διοργανώθηκε με τη μορφή δορυφορικής εκδήλωσης από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών και το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης HL7 HELLAS, με θέμα«Ολοκληρωμένη διαχείρισητων θεραπευτικών κατευθυντηρίων οδηγιών, μέσω ψηφιακών εργαλείων: η Ελληνική περίπτωση» και με την συμμετοχή ειδικών εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργείο Υγείας, ΗΔΙΚΑ, Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, HL7, κ.ά.).

Διαβάστε επίσης

Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που αλλάζουν τα συστήματα Υγείας

Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση δίνει μεγάλη αξία στον ασθενή και τα συστήματα

MSD Hellas: ανάγκη για επανασχεδιασμό των συστημάτων υγείας

Η ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία των συστημάτων υγείας

Το e-health Forum ξεκινά σήμερα στην Αθήνα