ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από τι κινδυνεύουμε να χάσουμε την όσφρηση και τη γεύση

Με την αύξηση της ηλικίας, η αίσθηση της όσφρησης αρχίζει να μειώνεται. Η μείωση μπορεί αρχικά να είναι ανεπαίσθητη, αλλά σταδιακά μειώνεται όλο και πιο πολύ και μαζί της αλλάζει και η αίσθηση της γεύσης, καθώς οι δύο αυτές αισθήσεις είναι αλληλένδετες.

Από τι κινδυνεύουμε να χάσουμε την όσφρηση και τη γεύση

Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από δύο βασικούς παράγοντες, όπως αποκάλυψε ο Ρίτσαρντ Ντότυ, καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας και διευθυντής του Κέντρου Οσμής και Γεύσης στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania School of Medicine στις ΗΠΑ.

"Κάθε φορά, που έχουμε ένα βαρύ κρυολόγημα ή είμαστε σε περιοχές με έντονη ρύπανση, προκαλείται βλάβη στο επιθήλιο της μύτης που συσσωρεύεται με τον καιρό", ανέφερε ο καθηγητής εξηγώντας ότι το επιθήλιο είναι η περιοχή της ρινικής κοιλότητας, που περιέχει τους υποδοχείς όσφρησης.

«Οι άνθρωποι, που κρυολογούν συχνότερα, μπορεί συνεπώς να είναι πιο πιθανό να έχουν μια απώλεια στην αίσθηση της όσφρησης αργότερα στη ζωή τους. Τα μισά από τα άτομα ηλικίας 65 έως 80 ετών έχουν παρατηρήσει αυτή τη σταδιακή απώλεια όσφρησης», σύμφωνα με τον καθηγητής Ντότυ. Μάλιστα, προσθέτει, όσοι είναι άνω των 80 ετών, τρεις στους τέσσερις παρουσιάζουν ολοκληρωτική απώλεια της όσφρησης.

Η απώλεια της όσφρησης συνήθως έχει μια δραματική επίδραση στην αίσθηση της γεύσης αφού, όπως αναφέρει ο καθηγητής, το 75% από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως γεύση, είναι στην πραγματικότητα η μυρωδιά.