ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακάλυψαν το τεστ που εντοπίζει τον κίνδυνο του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της πόλης Antwerp στο Βέλγιο και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της ίδιας πόλης, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νέο τεστ που βελτιώνει δραματικά τον προσδιορισμό του γενετικού κινδύνου του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στον άνθρωπο.

Ανακάλυψαν το τεστ που εντοπίζει τον κίνδυνο του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος (ΑΚΘ) είναι ένα φαινόμενο που καταγράφεται κυρίως στους νέους ανθρώπους και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε άτομα που έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση, όπως οι επαγγελματίες αθλητές, και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία επηρεάζει έναν στους χίλιους ανθρώπους.

Τώρα, οι επιστήμονες από την Antwerp, επινόησαν το τεστ "PED MASTR", το οποίο εφαρμόζουν ήδη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και αναμένεται να δούμε την παγκόσμια εφαρμογή του από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Οι ανωμαλίες που συνδέονται με τον ΑΚΘ είναι δύσκολο να εντοπιστούν στις τυπικές καρδιακές εξετάσεις και συχνά παραβλέπονται ακόμα και από έμπειρους καρδιολόγους. Η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο καθώς τα μέλη της οικογένειας των πασχόντων έχουν 50% πιθανότητες να κληρονομήσουν την ίδια γενετική προδιάθεση και να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

Η έγκαιρη ανίχνευση κληρονομικών καρδιακών παθήσεων σε οικογένειες υψηλού κινδύνου μπορεί να σώσει ζωές. Με την ανάπτυξη του νέου τεστ "PED MASTR" γίνεται πλέον εφικτό να αναλυθεί πλήρως ο υψηλός αριθμός των γονιδίων που εμπλέκονται στον ΑΚΘ, προκαλώντας μεταλλάξεις.

"Αυτό το νέο τεστ, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Mastr, που περιλαμβάνει 51 γονίδια, επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν όλες τις γενετικές μεταλλάξεις ταυτόχρονα και να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να προτείνουν την κατάλληλη θεραπεία. Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν, που μπορεί να σώσει τις ζωές χιλιάδων νέων", υποστηρίζει ο δρ Dirk Pollet, εκτελεστικός διευθυντής της Multiplicom, της εταιρείας που ανέπτυξε την τεχνολογία αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρετε άμεσα

Η καρδιοπάθεια πρέπει να σταματήσει να "σκοτώνει" το sex, λένε οι ειδικοί

Σχεδίασαν βηματοδότη που «μιμείται» την ανθρώπινη καρδιά

Όταν ο γάμος "σκοτώνει" την... καρδιά