ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να σας κάνει να... χωρίσετε

Οι ερευνητές Αμάρ Χαμουντί του Πανεπιστημίου Ντιουκ και Τζένα Νομπλς του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν – Μάντισον ανακάλυψαν έναν παράγοντα που καθορίζει τις πιθανότητες που έχει ένα ζευγάρι τελικά να χωρίσει.

Ο αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να σας κάνει να... χωρίσετε

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων, που αφορούσε την περίοδο 1979-2010.

Σε πρώτο επίπεδο, η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό δημογραφίας «Demography», δείχνει το αναμενόμενο: όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο σύγκρουσης των δύο γονιών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα διαζυγίου.

Ωστόσο, η μελέτη κατέληξε και σε κάτι τελείως αναπάντεχο...

Τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιθανότερο να χωρίσουν αν τα παιδιά τους είναι κορίτσια, παρά αγόρια, πράγμα που περιέργως έχει τις ρίζες του στη μήτρα και τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των κοριτσιών ως εμβρύων.

Η κυρίαρχη έως τώρα εξήγηση ήταν ότι τα κορίτσια "προκαλούν" πιο εύκολα το διαζύγιο, επειδή οι μπαμπάδες τείνουν να προτιμούν τα αγόρια, οπότε μένουν πιο εύκολα σε ένα γάμο από τον οποίο έχουν αποκτήσει αγόρια, ενώ αν έχουν κορίτσια, τους είναι πιο εύκολο να εγκαταλείψουν την οικογένεια.

Με άλλα λόγια, υποτίθεται ότι -άθελά τους- τα κορίτσια παίζουν αποσταθεροποιητικό ρόλο σε ένα γάμο.

Όμως η νέα μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την άποψη, αντιτείνοντας ότι ο βασικός λόγος είναι άλλος. Επειδή τα κορίτσια, ήδη από έμβρυα, είναι πιο ανθεκτικά από τα αγόρια, μπορούν να επιβιώσουν καλύτερα σε ένα προβληματικό γάμο γεμάτο τσακωμούς των γονιών από την εποχή κιόλας της εγκυμοσύνης.

Εφόσον ένα κορίτσι είναι πιο πιθανό να επιβιώσει σε μια τέτοια κατάσταση, άρα στατιστικά γεννιούνται περισσότερα κορίτσια παρά αγόρια σε προβληματικές οικογένειες. Συνεπώς, δεν είναι παράξενο, όταν τελικά ο γάμος διαλύεται, να αφορά αναλογικά περισσότερες οικογένειες με κορίτσια.

«Τα κορίτσια μπορούν να επιβιώνουν σε εγκυμοσύνες γεμάτες στρες, όπου τα αγόρια δεν μπορούν να επιβιώσουν. Έτσι, είναι πιθανότερο να γεννηθούν κορίτσια παρά αγόρια σε γονείς με ήδη τεταμένες σχέσεις», δήλωσε ο Αμάρ Χαμουντί.

Και προγενέστερες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι το θηλυκό πλεονέκτημα επιβίωσης αρχίζει ήδη από την μήτρα. Τα θηλυκά έμβρυα αποδεικνύονται πιο ικανά, σε σχέση με τα αρσενικά, στο να τα βγάζουν πέρα με τις διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις μιας εγκυμοσύνης, μεταξύ των οποίων και με τα προβλήματα μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά.

Διαβάστε επίσης:

Απιστία: Πώς θα καταλάβετε ότι... πλησιάζει!

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τι σκέφτεται ένας παντρεμένος!

Ποιοι άνδρες και γυναίκες είναι πιο πιθανό να συγχωρήσουν την απιστία...