ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύρια αιτία επαγγελματικού άσθματος το... αλεύρι

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, το αλεύρι αποτελεί την κύρια αιτία επαγγελματικού άσθματος, σύμφωνα με μία νέα γαλλική επιστημονική έρευνα και ευθύνεται για το 20% των περιστατικών.

Κύρια αιτία επαγγελματικού άσθματος το... αλεύρι

Ακολουθεί το αμμώνιο με ποσοστό 15%, το οποίο υπάρχει σε προϊόντα καθαρισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρεντερίκ Ντε Μπλε του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στρασβούργου, μελέτησαν επί τρία χρόνια στοιχεία που είχαν συλλέξει Γάλλοι γιατροί ειδικευμένοι στις επαγγελματικές νόσους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Μόναχο, οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να διαγνωστούν με επαγγελματικό άσθμα (43 ανά εκατομμύριο εργαζομένων) από ό,τι οι άνδρες (29 ανά εκατ.).

Τα συχνότερα περιστατικά

Η συχνότερη εμφάνιση επαγγελματικού άσθματος συμβαίνει μεταξύ όσων εργάζονται στον δευτερογενή τομέα μεταποίησης και επεξεργασίας τροφίμων και ποτών (279 ανά εκατ.), ενώ αντίθετα πολύ χαμηλότερη είναι η συχνότητα στον πρωτογενή (αγροτικό) τομέα παραγωγής τροφίμων (160 ανά εκατ.).