ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε ποτέ ωμή ζύμη

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε ποτέ ωμή ζύμη

Όταν ετοιμάζουμε ένα κέικ, μια πίτα ή μια βάση για τάρτα πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να δοκιμάσουμε τη ζύμη για να τσεκάρουμε αν χρειάζεται παραπάνω ζάχαρη, αλάτι ή κανέλα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν όμως ότι αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη για την υγεία, αφού ενέχει κίνδυνο δηλητηρίασης.

Συνήθως για τη δηλητηρίαση από ωμές ζύμες «ενοχοποιούνται» τα αυγά, λόγω της παρουσίας σαλμονέλας, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα εξίσου επικίνδυνο είναι και το ωμό αλεύρι.

bigstock 172367195

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, στο ωμό αλεύρι μπορεί να βρίσκονται βακτήρια του είδους εσερίχια κόλι που παράγουν την τοξίνη Shiga (Shiga toxin-producing Escherichia coli - STEC).

Η λοίμωξη από τα βακτήρια STEC προκαλεί συμπτώματα όπως η διάρροια με ίχνη αίματος, ο εμετός και η αφυδάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο για αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), έναν τύπο νεφρικής ανεπάρκειας που προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό, αναφέρει το Forbes.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) με αφορμή τη μαζική δηλητηρίαση περίπου 60 ατόμων που καταγράφηκε στις ΗΠΑ μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2016. Αν και κανένα από τα άτομα που νόσησαν δεν έχασε τη ζωή του, πολλοί ήταν αυτοί που εκδήλωσαν διάρροια με ίχνη αίματος, εμετό και σοβαρή αφυδάτωση, ενώ ένας εκ των ασθενών εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια.

Οι αναλύσεις των ειδικών του CDC επιβεβαίωσαν ότι αιτία των δηλητηριάσεων ήταν η ύπαρξη του βακτηρίου STEC στο ωμό αλεύρι. Ο κίνδυνος λοίμωξης από το βακτήριο, σύμφωνα με τη μελέτη, ήταν αυξημένος λόγω της κατανάλωσης ωμής ζύμης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Σάμιουελ Κρόου, το βακτήριο STEC βρίσκεται συνήθως σε υγρά περιβάλλοντα, επομένως είναι πιο πιθανό να μολύνει τον άνθρωπο λόγω της κατανάλωσης ωμών λαχανικών ή ωμού κιμά. Τα νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν όμως ότι μπορεί να βρίσκεται και σε ξηρά προϊόντα όπως το αλεύρι.

Ο Κρόου τονίζει πως όταν ψήνεται η ζύμη εξουδετερώνονται οι περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μπορεί να βρίσκονται σ’ αυτή, επομένως συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωσή της, ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες, όταν είναι ακόμη ωμή.

Δείτε κι αυτό:

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να μαγειρεύετε κάθε είδος κρέατος

Ασφάλεια τροφίμων: Τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε

Τροφική δηλητηρίαση: Πόσες μέρες διαρκούν τα συμπτώματα

BEST OF NETWORK

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Ο χιονιάς σαρώνει κεντρική και βόρεια Ελλάδα - Το έστρωσε και την Αττική

Παραιτήθηκε ο Αδαμόπουλος από την Ομοσπονδία μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου

Κακοκαιρία: Δείτε LIVE πού χιονίζει τώρα σε όλη την Ελλάδα

Επίθεση στο Μετρό: Ο πληροφοριοδότης και ο «υπερ-κοριός» έφεραν τις συλλήψεις των δραστών

Συνεπιμέλεια: Όλη η αλήθεια – Γιατί καθυστερεί η διαβούλευση;

Λιανεμπόριο: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα - Όλα τα μέτρα, τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές

SMS στο 13033: Πού δεν ισχύει η διάρκεια των δύο ωρών

X-files στον ουρανό της Αττικής: Η «στενή επαφή» αεροπλάνου της Ολυμπιακής με ATIA

Survivor (17/1): Η επίθεση της Ελίζαμπεθ Ελέτσι στην Κάτια Ταραμπάνκο (video)

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ εξελέγη νέος Πρόεδρος του CDU - Αυτός είναι ο διάδοχος της Μέρκελ

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πώς θα εξελιχθεί o χιονιάς από Δευτέρα - Πρόγνωση Μαρουσάκη

Ιωάννα Τούνη: Αποκάλυψε πόσο της κόστισε το ταξίδι στο Ντουμπάι (pics)