ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ "σκοτώνει" το σπέρμα

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (πέντε ποτά την εβδομάδα) συνδέεται με χειρότερη ποιότητα του ανδρικού σπέρματος των υγιών νέων, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal».

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ "σκοτώνει" το σπέρμα

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 1.221 άνδρες, ηλικίας 18 έως 28 ετών, οι οποίοι έκαναν αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις για να καταταχθούν στον στρατό.

Μεταξύ άλλων, συσχετίστηκε η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ με την κατάσταση του σπέρματός τους, από το οποίο ελήφθη δείγμα. Ο μέσος αριθμός αλκοολούχων ποτών που είχε καταναλώσει κάθε εθελοντής, ήταν 11 την εβδομάδα.

Όσο περισσότερο έπινε κανείς μέσα στην εβδομάδα, τόσο χειρότερη ήταν η ποιότητα του σπέρματός του, όσον αφορά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητά τους, το μέγεθος και το σχήμα τους.

Η αρνητική επίπτωση ήταν ορατή σε όσους έπιναν ακόμη και μέτριες ποσότητες (πάνω από πέντε την εβδομάδα), αλλά ήταν σαφώς πιο έντονη σε όσους έπιναν πολύ (πάνω από 25 ποτά εβδομαδιαίως).

Όσοι έπιναν περισσότερο από όλους (πάνω από 40 ποτά την εβδομάδα), είχαν κατά μέσο όρο 33% λιγότερα συνολικά σπερματοζωάρια και 51% λιγότερα φυσιολογικά σπερματοζωάρια, σε σχέση με όσους έπιναν λίγο (ένα έως πέντε ποτά).

Επίσης, η ανάλυση δειγμάτων αίματος έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μεταβάλλει και το επίπεδο των ανδρικών αναπαραγωγικών ορμονών, επιφέροντας αύξηση της τεστοστερόνης και πτώση της ορμόνης SHBG (φυλοσυνδετικής σφαιρίνης).

Προηγούμενες μελέτες με πειραματόζωα έχουν δείξει επίσης ότι το αλκοόλ έχει άμεση επίπτωση στο σπέρμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει προς διερεύνηση κατά πόσο αποκαθίσταται η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος, αν κανείς περιορίσει δραστικά το αλκοόλ.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα από άποψη δημόσιας υγείας, όπως είπαν, είναι ότι οι νέοι άνδρες, ιδίως όσοι σκοπεύουν να κάνουν παιδί, πρέπει να προσέχουν πόσο πίνουν.